Fenolické látky v lučních rostlinách a jejich biologická aktivita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A958" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:958 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fenolické látky v lučních rostlinách a jejich biologická aktivita
Popis výsledku v původním jazyce
Pícniny obsahují rozsáhlou škálu fenolických látek. Některé z nich se projevují při různých trávících a metabolických procesech ve zvířeti škodlivě, zatímco jiné spíše příznivě. Přesná úloha mnohých však zůstává stále nevyjasněná. Jedním z kritérií exaktního posouzení je hodnota IAFP (podle Scehovic-e), jiným je přítomnost a koncentrace volných a vázaných fenolických kyselin se zřetelnými biologickými účinky, případně výskyt dalších fenolických látek. Příspěvek podává srovnání těchto třech přístupů v konfrontaci s literárními údaji o působení vybraných druhů bylin na pasoucí se zvíře.
Název v anglickém jazyce
The phenolic constituens of meadow plants and its biological activity
Popis výsledku anglicky
Positive or negative influence of allelochemicals in meadow herbs on the kinetics of the fermentation of cultural species forage, resp. constituents in feeding ration, depends on concentration and biological activity of these substances, among which phenolics play an important role. Even the additive effect may be significant with particular combinations of plant species.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA521%2F99%2FD091" target="_blank" >GA521/99/D091: Stanovení biologické aktivity fenolických sloučenin v lučních rostlinách gazometrickou metodou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky v oblasti jakosti zemědělské a potravinářské produkce
ISBN
80-902436-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
145-148
Název nakladatele
VÚP Troubsko
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VÚP Troubsko
Datum konání akce
11. 7. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—