Evaluation and utilisation of neglected wheat species
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F02%3A1692" target="_blank" >RIV/00027006:_____/02:1692 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Wheat is considered to be one of the most important crops for human nutrition. In addition to widely grown species as bread wheat and durum wheat, interest in certain hulled wheat species has increased. In the framework of wheat genetic resources collection, there were evaluated accessions of spelt, emmer and einkorn wheat. Medium percentage of glumes in harvested spikelets (75.5 % of naked kernels), high thousand kernels weight (52.7 g in average) and high protein content (17.8 %) was observed in speltwheat. Percentage of glumes in harvested emmer spikelets (74.7 % of naked kernels) was similar as in spelt wheat. Lower TKW (36.5 g) influenced lower yield of kernels (2.3 t/ha). Nevertheless, protein content was higher than in spelt wheat, namely 19.8%. Einkorn accessions had lower percentage of naked kernels (71.8 %) and also lower TKW (28.3 g) with the yield on the same level as emmer (2.3 t/ha) and also with similar protein content (19.6 %).
Název v anglickém jazyce
Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice
Popis výsledku anglicky
Wheat is considered to be one of the most important crops for human nutrition. In addition to widely grown species as bread wheat and durum wheat, interest in certain hulled wheat species has increased. In the framework of wheat genetic resources collection, there were evaluated accessions of spelt, emmer and einkorn wheat. Medium percentage of glumes in harvested spikelets (75.5 % of naked kernels), high thousand kernels weight (52.7 g in average) and high protein content (17.8 %) was observed in speltwheat. Percentage of glumes in harvested emmer spikelets (74.7 % of naked kernels) was similar as in spelt wheat. Lower TKW (36.5 g) influenced lower yield of kernels (2.3 t/ha). Nevertheless, protein content was higher than in spelt wheat, namely 19.8%. Einkorn accessions had lower percentage of naked kernels (71.8 %) and also lower TKW (28.3 g) with the yield on the same level as emmer (2.3 t/ha) and also with similar protein content (19.6 %).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Broad Variation and Precise Characterization ? Limitation for the Future, Proceedings from the XVIth EUCARPIA Section Genetic Resources Workshop
ISBN
83-88518-47-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
363-364
Název nakladatele
EUCARPIA
Místo vydání
Poznaň
Místo konání akce
Poznaň
Datum konání akce
16. 5. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—