Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23542" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:#####542 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25271121:_____/03:8P012403

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. Výraznější rozdíly byly u otužených rostlin jablon

  • Název v anglickém jazyce

    Forst hardiness of in vitro cultures of fruit trees

  • Popis výsledku anglicky

    This work focuses on the study of the frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees. I vitro cultures of apples and pears were cold hardened at +4 °C for 4-6 weeks. Frost hardiness of nonhardened in vitro cultures was -6 °C. After the cold hardening, the in vitro cultures of apple and pear increased their frost resistance to -13 °C and -16 °C respectively.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin

  • ISBN

    80-86555-27-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    100-104

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha, CZ

  • Místo konání akce

    Praha, CZ

  • Datum konání akce

    8. 10. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku