Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23542" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:#####542 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25271121:_____/03:8P012403
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
Popis výsledku v původním jazyce
Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. Výraznější rozdíly byly u otužených rostlin jablon
Název v anglickém jazyce
Forst hardiness of in vitro cultures of fruit trees
Popis výsledku anglicky
This work focuses on the study of the frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees. I vitro cultures of apples and pears were cold hardened at +4 °C for 4-6 weeks. Frost hardiness of nonhardened in vitro cultures was -6 °C. After the cold hardening, the in vitro cultures of apple and pear increased their frost resistance to -13 °C and -16 °C respectively.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin
ISBN
80-86555-27-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
100-104
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Místo vydání
Praha, CZ
Místo konání akce
Praha, CZ
Datum konání akce
8. 10. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—