Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F01%3A92051_1" target="_blank" >RIV/25271121:_____/01:92051_1 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odrůdy jabloní (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) a hrušní (´Clappova´, ´Williamsova´, ´Koporečka´, ´Charneuská´) byly vybrány vzhledem k různé citlivosti k mrazu a podle původu (včetně domácích českých odrůd). Odrůdy jabloní a hrušníbyly introdukovány do in vitro kultur. Méně než 5% explantátů vykazovalo viditelnou kontaminaci po uskutečnění sterilizační procedury. Odrůdy reagovaly odlišně během prorůstání v in vitro kulturách. Koeficient multiplikace po jednom měsíci v in vitro kultuře na mediu MS s 1mg/l BAP ( 6-benzylaminopurin) se pohyboval mezi 1,2 až 4,2 v závislosti na odrůdě. Jednotlivé genotypy se lišily v morfologii výhonu (formování kalusu, úzké a nerozvinuté listy). Otužovaní in vitro výhonků jabloní a hrušní při +4°Cprokazatelně zvýšilo mrazuodolnost zkoumaných odrůd. Přežití in vitro pěstovaných odrůd jabloní a hrušní se zvýšilo z -2 °C až -5 °C (neotužované rostliny) na -6 °C až -13°C (otužované rostliny) v závislosti na odrůdě.

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro cultures of apples and pears and their cold hardenning

  • Popis výsledku anglicky

    Apple cultivars (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) and pear cultivars (´Clapp's Favourite´, ´Williams Pear´, ´Koporečka´, ´Charneu´) were chosen according to their cold hardiness and their origin (including original Czech cultivars).Selected cultivars of pear and apple were introduced in in vitro cultures. Less than 5% of initial explants became visibly contaminated with microorganism. Different cultivars did not respond in the same way during in vitro proliferation. Multiplicationrate after one month on MS medium with 1 mg/l BAP (6- benzylaminopurine) varied from 1.2 to 4.2 depending on the cultivars. Genotypes differed in shoot morphology (callus formation, narrow and not expanded leaves). Cold hardening at + 4°C enhanced theirtolerance to low temperature. Their average survival increased from -2°C to -5°C (non-treated plants) to -6°C to -13°C (cold treated plants) depending on the cultivar.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP9205" target="_blank" >EP9205: Příprava kryobanky vegetativně množených ovocných dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    51-57

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus