Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A352" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:352 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odrůdy pšenice obecné (Tritium aestivum L.) ozimé a jarní formy, registrované v letech 2000 až 2003 v České republice, byly hodnoceny pomocí elektroforézy gliadinových a gluteninových genetických markerů. K separaci gliadinů byla použita elektroforéza veškrobovém gelu (ČSN, 1998) a k separaci HMW podjednotek gluteninů postup SDS PAGE (Laemmli, 1970). Alelické gliadinové bloky a alelické bloky HMW podjednotek gluteninů byly vyčleněny podle Šaška et al.,(2000). Pomocí zmíněných bílkovinných genetických markérů bylo hodnoceno 20 odrůd ozimé pšenice a 6 odrůd jarní pšenice. Byla stanovena jejich genetická struktura, byl stanoven výskyt bílkovinných (gliadinových a HMW gluteninových) markerů pekárenské jakosti , zimovzdornosti a odolnosti ke rzi travní, rzi pšeničné a rzi žluté.Byla prokázána identifikace jednotlivých hodnocených odrůd podle jedinečné , pro každou odrůdu specifické elektroforetické skladby gliadinů a HMW podjednotek gluteninů a byly ověřeny původy, rodokmeny jednotlivých o

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization registered wheat varieties (2000-2003) using protein genetic markers

  • Popis výsledku anglicky

    26 wheat varieties of winter and spring habits registered from 2000 to 2003 years in the Czech Republic was evaluated using electrophoretic methods of the gliadins and high-molecular-weight (HMW) glutenin subunits of wheat grain. Electrophoretic patternswere obtained by SGE technique (ČSN, 1998), HMW glutenin patterns by SDS ? PAGE procedure (Laemmli, 1970). Allelic blocks of gliadins and HMW glutenin subunits were singled according to Šašek et al. (2000). Genetic structure of the varieties was defined; appearance of the genetic protein markers (gliadin and HMW glutenin) of the baking quality, the frost hardiness, the stem rust resistance was detected. Identification of the evaluated varieties was verified according to specific electrophoretic composition of gliadins and HMW glutenins. Pedigrees of the varieties were checked so that patterns of the parent varieties and their hybrid offsprings were compared. Acquired characteristics of evaluated varieties can use practically in creatio

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Vývoj metod objektivní identifikace zemědělských plodin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů z konference z mezinárodní účastí ?Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin

  • ISBN

    80-902436-9-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    69-74

  • Název nakladatele

    VÚP s.r.o. Troubsko u Brna

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 11. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku