Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A352" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:352 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůdy pšenice obecné (Tritium aestivum L.) ozimé a jarní formy, registrované v letech 2000 až 2003 v České republice, byly hodnoceny pomocí elektroforézy gliadinových a gluteninových genetických markerů. K separaci gliadinů byla použita elektroforéza veškrobovém gelu (ČSN, 1998) a k separaci HMW podjednotek gluteninů postup SDS PAGE (Laemmli, 1970). Alelické gliadinové bloky a alelické bloky HMW podjednotek gluteninů byly vyčleněny podle Šaška et al.,(2000). Pomocí zmíněných bílkovinných genetických markérů bylo hodnoceno 20 odrůd ozimé pšenice a 6 odrůd jarní pšenice. Byla stanovena jejich genetická struktura, byl stanoven výskyt bílkovinných (gliadinových a HMW gluteninových) markerů pekárenské jakosti , zimovzdornosti a odolnosti ke rzi travní, rzi pšeničné a rzi žluté.Byla prokázána identifikace jednotlivých hodnocených odrůd podle jedinečné , pro každou odrůdu specifické elektroforetické skladby gliadinů a HMW podjednotek gluteninů a byly ověřeny původy, rodokmeny jednotlivých o
Název v anglickém jazyce
Characterization registered wheat varieties (2000-2003) using protein genetic markers
Popis výsledku anglicky
26 wheat varieties of winter and spring habits registered from 2000 to 2003 years in the Czech Republic was evaluated using electrophoretic methods of the gliadins and high-molecular-weight (HMW) glutenin subunits of wheat grain. Electrophoretic patternswere obtained by SGE technique (ČSN, 1998), HMW glutenin patterns by SDS ? PAGE procedure (Laemmli, 1970). Allelic blocks of gliadins and HMW glutenin subunits were singled according to Šašek et al. (2000). Genetic structure of the varieties was defined; appearance of the genetic protein markers (gliadin and HMW glutenin) of the baking quality, the frost hardiness, the stem rust resistance was detected. Identification of the evaluated varieties was verified according to specific electrophoretic composition of gliadins and HMW glutenins. Pedigrees of the varieties were checked so that patterns of the parent varieties and their hybrid offsprings were compared. Acquired characteristics of evaluated varieties can use practically in creatio
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Vývoj metod objektivní identifikace zemědělských plodin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů z konference z mezinárodní účastí ?Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
80-902436-9-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
69-74
Název nakladatele
VÚP s.r.o. Troubsko u Brna
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 11. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—