Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní parametry zrna gliadinových a gluteninových linií izolovaných z polymorfních odrůd pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000311" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000311 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní parametry zrna gliadinových a gluteninových linií izolovaných z polymorfních odrůd pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soubor 21 gliadinových a 2 gluteninových linií izolovaných pomocí elektroforézy zrn jednotlivých klasů z 11 odrůd pšenice byl po přesetí ověřeného materiálu charakterizován s použitím některých kvalitativních parametrů (SDS-mikrosedimentační test, obsahbílkovin, obsah škrobu, pádovéhé číslo, obsah deoxynivalenolu, napadení BYDV a BaYMV). Zjištěné rozdíly mezi bílkovinnými liniemi odrůd dokumentují, že procentické zastoupení jednotlivých linií v odrůdě je z hlediska výsledné kvality velmi důležité. Tytopoznatky mohou být efektivně využitelné nejen ve šlechtění nových odrůd, ale i v semenářství a pro organizace pověřené udržováním registrovaných odrůd.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative characteristics of grain in gliadin nand glutenin lines isolated from polymorphic wheat varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The electrophoretic analysis of gliadins and high molecular weight glutenin subunits (HMW-GSs) made possible to determine intra- varietal polymorphism of spring and winter wheat varieties registered in the Czech Republic. Model set of 26 gliadin and 2 glutenin lines of 13 wheat varieties was characterised by chosen methods of technological quality and agronomical traits. Found differences between protein lines of varieties of wheat document a necessity to keep an invariable ratio of single wheat lines in polymorphic wheat varieties. This information can be effectively available in a breeding of new varieties, in the area of registered variety maintenance and seed production.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Vývoj metod objektivní identifikace zemědělských plodin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Biotechnology 2008

  • ISBN

    80-85645-58-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Scientific Pedagogical Publishing

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku