Quality evaluation of gliadin and glutenin lines of wheat varieties
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00001216" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00001216 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Quality evaluation of gliadin and glutenin lines of wheat varieties
Popis výsledku v původním jazyce
The knowledge of polymorphism in the electrophoretic structure of protein genetic markers (gliadins and glutenins) is necessary for the identification of wheat varieties by electrophoretic analysis of grain storage proteins. In polymorphic varieties their genetic structure is characterized by the number of protein lines and their proportions in the variety. The relative representation of protein lines in a polymorphic (heterogeneous) variety is essential for the stability of registered variety, for itsmaintenance and growing and for the control of variety trueness and purity in the evaluation of seed lots and commercial seeds. The intentional construction of a heterogeneous variety as for the protein structure can increase its adaptability or agronomical value. Disturbance of such equilibrium (change in the ratio of protein lines) can weaken the above-mentioned characteristics.
Název v anglickém jazyce
Quality evaluation of gliadin and glutenin lines of wheat varieties
Popis výsledku anglicky
The knowledge of polymorphism in the electrophoretic structure of protein genetic markers (gliadins and glutenins) is necessary for the identification of wheat varieties by electrophoretic analysis of grain storage proteins. In polymorphic varieties their genetic structure is characterized by the number of protein lines and their proportions in the variety. The relative representation of protein lines in a polymorphic (heterogeneous) variety is essential for the stability of registered variety, for itsmaintenance and growing and for the control of variety trueness and purity in the evaluation of seed lots and commercial seeds. The intentional construction of a heterogeneous variety as for the protein structure can increase its adaptability or agronomical value. Disturbance of such equilibrium (change in the ratio of protein lines) can weaken the above-mentioned characteristics.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Gluten Proteins 2009
ISBN
978-2-7380-1281-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
INRA
Místo vydání
France
Místo konání akce
Clermont-Ferrand, France
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—