Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality evaluation of gliadin and glutenin lines of wheat varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00001216" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00001216 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality evaluation of gliadin and glutenin lines of wheat varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The knowledge of polymorphism in the electrophoretic structure of protein genetic markers (gliadins and glutenins) is necessary for the identification of wheat varieties by electrophoretic analysis of grain storage proteins. In polymorphic varieties their genetic structure is characterized by the number of protein lines and their proportions in the variety. The relative representation of protein lines in a polymorphic (heterogeneous) variety is essential for the stability of registered variety, for itsmaintenance and growing and for the control of variety trueness and purity in the evaluation of seed lots and commercial seeds. The intentional construction of a heterogeneous variety as for the protein structure can increase its adaptability or agronomical value. Disturbance of such equilibrium (change in the ratio of protein lines) can weaken the above-mentioned characteristics.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality evaluation of gliadin and glutenin lines of wheat varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The knowledge of polymorphism in the electrophoretic structure of protein genetic markers (gliadins and glutenins) is necessary for the identification of wheat varieties by electrophoretic analysis of grain storage proteins. In polymorphic varieties their genetic structure is characterized by the number of protein lines and their proportions in the variety. The relative representation of protein lines in a polymorphic (heterogeneous) variety is essential for the stability of registered variety, for itsmaintenance and growing and for the control of variety trueness and purity in the evaluation of seed lots and commercial seeds. The intentional construction of a heterogeneous variety as for the protein structure can increase its adaptability or agronomical value. Disturbance of such equilibrium (change in the ratio of protein lines) can weaken the above-mentioned characteristics.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Gluten Proteins 2009

  • ISBN

    978-2-7380-1281-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    INRA

  • Místo vydání

    France

  • Místo konání akce

    Clermont-Ferrand, France

  • Datum konání akce

    1. 1. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku