Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozdíl ve složení zásobních bílkovin v odrůdách pšenice registrovaných v ČR a jeho vliv na kvalitativní parametry zrna

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001136" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001136 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozdíl ve složení zásobních bílkovin v odrůdách pšenice registrovaných v ČR a jeho vliv na kvalitativní parametry zrna

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odrůda pšenice představuje soubor geneticky fixovaných vlastností, které ji předurčují k jasně definovanému účelu. Pšenice je samosprašná plodina s nízkým stupněm cizosprášení (3-7%), proto je většina odrůd typu čisté linie nebo směsí izogenních linií. To znamená, že odrůdy pšenice mohou být homogenní ? jednoliniové nebo heterogenní ? víceliniové (polymorfní). V případě polymorfních odrůd je jejich genetická struktura charakterizována počtem bílkovinných linií a jejich podílem v odrůdě. Jednotlivé bílkovinné linie dané odrůdy se mohou lišit v některých v agronomicky významných vlastnostech a změna počtu či poměru jednotlivých bílkovinných linií může změnit i vlastnosti celé odrůdy.

  • Název v anglickém jazyce

    Variation of storage proteins within wheat varieties registered in CR and effect on quality papameters of seed

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat variety is a set of genetically fixed characteristics that predestine variety to a clearly defined purpose. Wheat is self-fertile crop with a low degree of foreign pollination (3-7%), hence most varieties are clean lines or mixtures of sister lines. This means that wheat varieties can be homogeneous (one line) or heterogeneous (multi line - polymorphic). In the case of polymorphic varieties, their protein genetic structure is characterized by the number of lines and their proportion at variety. Individual protein lines of the variety may differ in some agronomically important traits. A change of the number or proportion of protein lines at variety can change properties of the whole variety.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo

  • ISBN

    978-80-89417-13-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Centrum výskumu rastlinnej výroby piešťany

  • Místo vydání

    Piešťany

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku