Rozdíl ve složení zásobních bílkovin v odrůdách pšenice registrovaných v ČR a jeho vliv na kvalitativní parametry zrna
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001136" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001136 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozdíl ve složení zásobních bílkovin v odrůdách pšenice registrovaných v ČR a jeho vliv na kvalitativní parametry zrna
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůda pšenice představuje soubor geneticky fixovaných vlastností, které ji předurčují k jasně definovanému účelu. Pšenice je samosprašná plodina s nízkým stupněm cizosprášení (3-7%), proto je většina odrůd typu čisté linie nebo směsí izogenních linií. To znamená, že odrůdy pšenice mohou být homogenní ? jednoliniové nebo heterogenní ? víceliniové (polymorfní). V případě polymorfních odrůd je jejich genetická struktura charakterizována počtem bílkovinných linií a jejich podílem v odrůdě. Jednotlivé bílkovinné linie dané odrůdy se mohou lišit v některých v agronomicky významných vlastnostech a změna počtu či poměru jednotlivých bílkovinných linií může změnit i vlastnosti celé odrůdy.
Název v anglickém jazyce
Variation of storage proteins within wheat varieties registered in CR and effect on quality papameters of seed
Popis výsledku anglicky
Wheat variety is a set of genetically fixed characteristics that predestine variety to a clearly defined purpose. Wheat is self-fertile crop with a low degree of foreign pollination (3-7%), hence most varieties are clean lines or mixtures of sister lines. This means that wheat varieties can be homogeneous (one line) or heterogeneous (multi line - polymorphic). In the case of polymorphic varieties, their protein genetic structure is characterized by the number of lines and their proportion at variety. Individual protein lines of the variety may differ in some agronomically important traits. A change of the number or proportion of protein lines at variety can change properties of the whole variety.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hodnotenie genetických zdrojov rastlín pre výživu a poľnohospodárstvo
ISBN
978-80-89417-13-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
Centrum výskumu rastlinnej výroby piešťany
Místo vydání
Piešťany
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—