Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dlouhodobe uchovani vegetativne mnozenych ovocnych plodin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F05%3A%23%23%23%23%23457" target="_blank" >RIV/00027006:_____/05:#####457 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dlouhodobe uchovani vegetativne mnozenych ovocnych plodin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jabloň (Malus domestica Borkh.), hrušeň (Pyrus communis L.), višeň (Prunus cerasus L.), třešeň (Prunus avium L.) a jahodník (Fragaria ananassa Duch.) jsou v podmínkách České republiky významnými ovocnými plodinami. Tyto druhy jsou ale citlivé k mnoha chorobám, které mohou poškodit materiál rostoucí v polních kolekcích. Vhodnou metodou pro bezpečné dlouhodobé uchování vegetativně množených ovocných plodin je kryoprezervace in vitro rostoucích vrcholků. Devadesát genotypů ovocných plodin bylo úspěšně ustaveno a namnoženo v in vitro podmínkách na pevných agarových médiích typu MS (Murashige and Skoog). Tento materiál je nyní skladován v zamražené formě v kapalném dusíku při teplotě -196°C. Přežití in vitro namnožených jabloní, hrušní, třešní, višní a jahodníku bylo hodnoceno po působení této nízké teploty. Otužování a předkultivace zvýšily přežití kryoprezervovaných vrcholků. Metody založené na enkapsulaci a vitrifikaci přinesly slibné výsledky zajišťující přežití vyšší než 30% v souboru

  • Název v anglickém jazyce

    Long term storage of vegetatively propagated fruit species

  • Popis výsledku anglicky

    Apple (Malus domestica [M. pumila]), pear (Pyrus communis), sour cherry (Prunus cerasus), sweet cherry (Prunus avium) and strawberry (Fragaria ananassa) are important fruit species in the Czech Republic. These species are susceptible to a number of diseases, which could damage field-grown materials. Cryopreservation of in vitro-grown shoot tips is a suitable option for the safe, long-term storage of germplasm of vegetatively propagated fruit species. Ninety genotypes of apple, pear, sour cherry, sweet cherry and strawberry were successfully established in vitro and were micropropagated on Murashige and Skoog (MS)-based media. This material is now stored in the cryopreserved form in liquid nitrogen at -196 degrees C. Survival of in vitro propagated pear, apple, sweet cherry and sour cherry shoots and strawberries was evaluated after low temperature treatment. Cold hardening and preconditioning improved the recovery of cryopreserved shoot tips. A procedure based on the encapsulation-vitr

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    49-55

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus