In vitro kultury a kryoprezervace jako nástroj pro uchování ovocných druhů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F04%3A%230000365" target="_blank" >RIV/25271121:_____/04:#0000365 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.
Popis výsledku v původním jazyce
Fifty genotypes of apple, pear, sour cherry and strawberry were successfully established in vitro and were micropropagated on Murashige and Skoog (MS) based media. The highest proliferation rate was obtained for pear cultivar 'Koporecka' that produced 5.2 new shoots per month on MS medium supplemented with 1 mg l-1 BAP (6-benzylaminopurine). Cold hardening and preconditioning improved the recovery of cryopreserved shoot tips. A procedure based on the encapsulation- vitrification of samples has yielded particularly promising results, with a survival rate of 30 % or more across a number of genotypes. Apple, pear, sour cherry and strawberry germplasm (50 genotypes) is now stored in the cryopreserved form in liquid nitrogen at -196°C.
Název v anglickém jazyce
In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.
Popis výsledku anglicky
Fifty genotypes of apple, pear, sour cherry and strawberry were successfully established in vitro and were micropropagated on Murashige and Skoog (MS) based media. The highest proliferation rate was obtained for pear cultivar 'Koporecka' that produced 5.2 new shoots per month on MS medium supplemented with 1 mg l-1 BAP (6-benzylaminopurine). Cold hardening and preconditioning improved the recovery of cryopreserved shoot tips. A procedure based on the encapsulation- vitrification of samples has yielded particularly promising results, with a survival rate of 30 % or more across a number of genotypes. Apple, pear, sour cherry and strawberry germplasm (50 genotypes) is now stored in the cryopreserved form in liquid nitrogen at -196°C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bulletin of Botanical Gardens, Museums and Collections
ISBN
1230-3291
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
65-67
Název nakladatele
Botanical Garden Center for Biological Diversity Conservation of the Polish Academy of Sciencies.
Místo vydání
Varšava-Powsin
Místo konání akce
Cieszyn
Datum konání akce
1. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—