Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vitro kultury a kryoprezervace jako nástroj pro uchování ovocných druhů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F04%3A%230000365" target="_blank" >RIV/25271121:_____/04:#0000365 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fifty genotypes of apple, pear, sour cherry and strawberry were successfully established in vitro and were micropropagated on Murashige and Skoog (MS) based media. The highest proliferation rate was obtained for pear cultivar 'Koporecka' that produced 5.2 new shoots per month on MS medium supplemented with 1 mg l-1 BAP (6-benzylaminopurine). Cold hardening and preconditioning improved the recovery of cryopreserved shoot tips. A procedure based on the encapsulation- vitrification of samples has yielded particularly promising results, with a survival rate of 30 % or more across a number of genotypes. Apple, pear, sour cherry and strawberry germplasm (50 genotypes) is now stored in the cryopreserved form in liquid nitrogen at -196°C.

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro cultures and Cryopreservation as a tool for conserving of fruit species.

  • Popis výsledku anglicky

    Fifty genotypes of apple, pear, sour cherry and strawberry were successfully established in vitro and were micropropagated on Murashige and Skoog (MS) based media. The highest proliferation rate was obtained for pear cultivar 'Koporecka' that produced 5.2 new shoots per month on MS medium supplemented with 1 mg l-1 BAP (6-benzylaminopurine). Cold hardening and preconditioning improved the recovery of cryopreserved shoot tips. A procedure based on the encapsulation- vitrification of samples has yielded particularly promising results, with a survival rate of 30 % or more across a number of genotypes. Apple, pear, sour cherry and strawberry germplasm (50 genotypes) is now stored in the cryopreserved form in liquid nitrogen at -196°C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QC1052" target="_blank" >QC1052: Nová metoda konzervace genetických zdrojů ovocných rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bulletin of Botanical Gardens, Museums and Collections

  • ISBN

    1230-3291

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    65-67

  • Název nakladatele

    Botanical Garden Center for Biological Diversity Conservation of the Polish Academy of Sciencies.

  • Místo vydání

    Varšava-Powsin

  • Místo konání akce

    Cieszyn

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku