Rozvoj činnosti kryobanky ve VÚRV, v.v.i. Praha
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2203" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2203 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rozvoj činnosti kryobanky ve VÚRV, v.v.i. Praha
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem kryoprezervace je dlouhodobé uskladnění rostlinných částí bez genetických změn v kryogenních teplotách s možností následné regenerace. Vybrané vegetativně množené zemědělské plodiny (česnek, brambor, jabloň, hrušeň, třešeň, višeň, jahodník a chmel)jsou kryoprezervovány v české kryobance pomocí upravených vitrifikačních metod. Vitrifikační metoda založená na tvorbě biologických skel byla použita pro kryoprezervaci většiny plodin. Enkapsulačně dehydratační varianta metody vitrifikační byla použitapro brambor, česnek a některé ovocné dřeviny. Druhá modifikace vitrifikační metody využívající směs kryoprotektivních látek (PVS3) byla použita pro vzrostné vrcholy Allium. Dvoustupňová a enkapsulačně dehydratační metoda byla použita pro kryoprezervaci genofondu jabloní. Metoda ultrarychlého mrznutí, při kterém dochází k tvorbě biologického skla, byla použita pro brambor a chmel. Jednou z možných cest, jak zvýšit nízkou úroveň regenerace po kryoprezervaci jsou měnící se podmínky před zam
Název v anglickém jazyce
Progress in Cryobank Development at CRI Prague
Popis výsledku anglicky
The aim of cryopreservation is long-term cryogenic storage of plant parts without genetic change resulting of their recovery. The important crops (garlic, potato, apple, pear, cherry, strawberry and hop) are cryopreserved in the Czech Cryobank by modified vitrification methods. The vitrification methods based on biological glass formation were applied. The encapsulation-dehydration method is used for potato, garlic and fruit trees. The second method - plant vitrification in cryoprotective solutions PVS3for the Allium shoot tips were used. Two-step cryopreservation procedure and encapsulation-dehydration methods were used for apple germplasm cryopreservation. The ultra-rapid cryopreservation method was used for potato and hop meristems. The possible ways how to increase low regeneration rate after cryopreservation are changing conditions of the plants before freezing by acclimation at low temperatures, by alternating of hardening temperatures, by removing the excess of water from plant
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problémy práce s genofondy rostlin v ČR. Sběry - zpracování, konzervace a využití. Regenerace a uchování cizosprašných rostlin. Mezinárodní spolupráce v oblasti genetických zdrojů rostlin a agro-biodiversity, dostupnost pro uživatele
ISBN
978-80-87011-04-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
67-71
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha 6 - Ruzyně
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Kostelany
Datum konání akce
22. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—