Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rozvoj činnosti kryobanky ve VÚRV, v.v.i. Praha

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2203" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2203 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rozvoj činnosti kryobanky ve VÚRV, v.v.i. Praha

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem kryoprezervace je dlouhodobé uskladnění rostlinných částí bez genetických změn v kryogenních teplotách s možností následné regenerace. Vybrané vegetativně množené zemědělské plodiny (česnek, brambor, jabloň, hrušeň, třešeň, višeň, jahodník a chmel)jsou kryoprezervovány v české kryobance pomocí upravených vitrifikačních metod. Vitrifikační metoda založená na tvorbě biologických skel byla použita pro kryoprezervaci většiny plodin. Enkapsulačně dehydratační varianta metody vitrifikační byla použitapro brambor, česnek a některé ovocné dřeviny. Druhá modifikace vitrifikační metody využívající směs kryoprotektivních látek (PVS3) byla použita pro vzrostné vrcholy Allium. Dvoustupňová a enkapsulačně dehydratační metoda byla použita pro kryoprezervaci genofondu jabloní. Metoda ultrarychlého mrznutí, při kterém dochází k tvorbě biologického skla, byla použita pro brambor a chmel. Jednou z možných cest, jak zvýšit nízkou úroveň regenerace po kryoprezervaci jsou měnící se podmínky před zam

  • Název v anglickém jazyce

    Progress in Cryobank Development at CRI Prague

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of cryopreservation is long-term cryogenic storage of plant parts without genetic change resulting of their recovery. The important crops (garlic, potato, apple, pear, cherry, strawberry and hop) are cryopreserved in the Czech Cryobank by modified vitrification methods. The vitrification methods based on biological glass formation were applied. The encapsulation-dehydration method is used for potato, garlic and fruit trees. The second method - plant vitrification in cryoprotective solutions PVS3for the Allium shoot tips were used. Two-step cryopreservation procedure and encapsulation-dehydration methods were used for apple germplasm cryopreservation. The ultra-rapid cryopreservation method was used for potato and hop meristems. The possible ways how to increase low regeneration rate after cryopreservation are changing conditions of the plants before freezing by acclimation at low temperatures, by alternating of hardening temperatures, by removing the excess of water from plant

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální problémy práce s genofondy rostlin v ČR. Sběry - zpracování, konzervace a využití. Regenerace a uchování cizosprašných rostlin. Mezinárodní spolupráce v oblasti genetických zdrojů rostlin a agro-biodiversity, dostupnost pro uživatele

  • ISBN

    978-80-87011-04-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    67-71

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha 6 - Ruzyně

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Kostelany

  • Datum konání akce

    22. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku