Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kryoprotokoly používané pro kryoprezervaci vegetativně množených rostlin v České kryobance

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2193" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2193 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cryoprotocols used for cryopreservation of vegetatively propagated plants in the Czech cryobank

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the last decade, the safety of the collection of vegetatively propagated crops in the Czech Republic led also to the application of the cryopreservation technology. At present, the main vegetatively-propagated crops cryopreserved in the Czech cryobankinclude Allium spp., potato, apple, pear, Prunus spp., strawberry and hop. In apple, a ?two-step freezing? protocol and the encapsulation-dehydration method are used with dormant buds and shoot tips, respectively. The ?ultra-rapid cryopreservation method?, consisting in the quenching in liquid nitrogen of aluminium foils containing dehydrated shoot tips, is used for potato and hop meristems. As for Allium, best results are obtained after shoot tips, excised from bulblets and microbulbs, are treated with PVS3 (50% glycerol, 50% sucrose) and directly plunged into liquid nitrogen. The DSC (Differential Scanning Calorimetry) is an important tool to carry out basic themodynamic studies on the temperature of glass transition in meristematic

  • Název v anglickém jazyce

    Cryoprotocols used for cryopreservation of vegetatively propagated plants in the Czech cryobank

  • Popis výsledku anglicky

    In the last decade, the safety of the collection of vegetatively propagated crops in the Czech Republic led also to the application of the cryopreservation technology. At present, the main vegetatively-propagated crops cryopreserved in the Czech cryobankinclude Allium spp., potato, apple, pear, Prunus spp., strawberry and hop. In apple, a ?two-step freezing? protocol and the encapsulation-dehydration method are used with dormant buds and shoot tips, respectively. The ?ultra-rapid cryopreservation method?, consisting in the quenching in liquid nitrogen of aluminium foils containing dehydrated shoot tips, is used for potato and hop meristems. As for Allium, best results are obtained after shoot tips, excised from bulblets and microbulbs, are treated with PVS3 (50% glycerol, 50% sucrose) and directly plunged into liquid nitrogen. The DSC (Differential Scanning Calorimetry) is an important tool to carry out basic themodynamic studies on the temperature of glass transition in meristematic

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Advances in horticultural science

  • ISSN

    0394-6169

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    IT - Italská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    247-250

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus