Kryoprotokoly používané pro kryoprezervaci vegetativně množených rostlin v České kryobance
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2193" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2193 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cryoprotocols used for cryopreservation of vegetatively propagated plants in the Czech cryobank
Popis výsledku v původním jazyce
In the last decade, the safety of the collection of vegetatively propagated crops in the Czech Republic led also to the application of the cryopreservation technology. At present, the main vegetatively-propagated crops cryopreserved in the Czech cryobankinclude Allium spp., potato, apple, pear, Prunus spp., strawberry and hop. In apple, a ?two-step freezing? protocol and the encapsulation-dehydration method are used with dormant buds and shoot tips, respectively. The ?ultra-rapid cryopreservation method?, consisting in the quenching in liquid nitrogen of aluminium foils containing dehydrated shoot tips, is used for potato and hop meristems. As for Allium, best results are obtained after shoot tips, excised from bulblets and microbulbs, are treated with PVS3 (50% glycerol, 50% sucrose) and directly plunged into liquid nitrogen. The DSC (Differential Scanning Calorimetry) is an important tool to carry out basic themodynamic studies on the temperature of glass transition in meristematic
Název v anglickém jazyce
Cryoprotocols used for cryopreservation of vegetatively propagated plants in the Czech cryobank
Popis výsledku anglicky
In the last decade, the safety of the collection of vegetatively propagated crops in the Czech Republic led also to the application of the cryopreservation technology. At present, the main vegetatively-propagated crops cryopreserved in the Czech cryobankinclude Allium spp., potato, apple, pear, Prunus spp., strawberry and hop. In apple, a ?two-step freezing? protocol and the encapsulation-dehydration method are used with dormant buds and shoot tips, respectively. The ?ultra-rapid cryopreservation method?, consisting in the quenching in liquid nitrogen of aluminium foils containing dehydrated shoot tips, is used for potato and hop meristems. As for Allium, best results are obtained after shoot tips, excised from bulblets and microbulbs, are treated with PVS3 (50% glycerol, 50% sucrose) and directly plunged into liquid nitrogen. The DSC (Differential Scanning Calorimetry) is an important tool to carry out basic themodynamic studies on the temperature of glass transition in meristematic
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Advances in horticultural science
ISSN
0394-6169
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
IT - Italská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
247-250
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—