Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2124" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin
Popis výsledku v původním jazyce
Pro úspěšnou kryoprezervaci vzrostných vrcholů vegetativně množených rostlin je nutné z nich odebrat přebytečnou vodu. Čím méně bude vody v pletivu vzrostných vrcholů tím se během chlazení nebo ohřevu bude tvořit méně nebezpečných krystalů ledu. Testovaly se dvě metody dehydratace. První metoda je založena na dehydrataci vzrostných vrcholů proudem vzduchu v laminárním boxu. Dehydrataci vzrostných vrcholů bramboru nebylo možné vysvětlit pomocí známých charakteristik vodního provozu rostlin. Druhá metodaje založena na dehydrataci do vyrovnání nad nasycenými roztoky. Data získaná pomocí této metody bylo možné vysvětlit pomocí kinetiky prvního řádu. Počáteční část ztráty vody by a založena na kinetice prvního řádu. Rychlost ztráty vody v první části dehydratace je závislá na relativní vlhkosti prostředí na rozdíl od druhé části. Řízená dehydratace vzrostných vrcholů nad nasycenými roztoky je vhodná pro určení kritické rychlosti a úrovně dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci.
Název v anglickém jazyce
Dehydration methods of shoot tips for cryopreservation of vegetatively propagated plants
Popis výsledku anglicky
The water content in shoot tips of vegetatively propagated crops has to be lowered for their successful cryopreservation. The less water in the tissue the less dangerous ice crystals occurred during cooling and/or warming of the shoot tip. Two methods ofshoot tips dehydration were tested. By the first method the potato shoot tips were dehydrated on the bench of laminar flow box in the open Petri dishes. The dehydration was not evaluated according to the known water relation. The second method - dehydration over the different saturated salts solutions to the equilibrium was possible to evaluate according to the first order kinetics. The dehydration of both dormant apple buds and Allium shoot tips was separated in the two parts according to the dehydration rate. From the beginning the rate of dehydration was dependent on relative humidity. Following the second part of dehydration was slower and was not dependent on relative humidity. The controlled dehydration over saturated salt soluti
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlystnosti rosltin 2007
ISBN
978-80-87011-00-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
573-576
Název nakladatele
powerprint s.r.o.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha - Ruzyně
Datum konání akce
21. 3. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—