Odolnost českých odrůd hrušní k spále růžovitých rostlin (Erwinia amylovora)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F05%3A%23%23%23%231088" target="_blank" >RIV/00027006:_____/05:####1088 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027006:_____/05:1520
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odolnost českých odrůd hrušní k spále růžovitých rostlin (Erwinia amylovora)
Popis výsledku v původním jazyce
Fifty two selected genotypes of potential interest pear breeding or pear production in Central Europe were tested for their susceptibility to fire blight pathogen, Erwinia amylovora, from 2000 to 200. The genotypes of Pyrus communis and Pyrus ussuriensis, i.e. varieties and selections, consisted of 33 Czech varieties and new selection and 19 foreign varieties. Each year, 10 to 30 actively growing shoots per one genotype were inoculated with pathogen. Before inoculation in the green house under net prooftested varieties were inoculated by suspension from five strains of bacteria Erwinia amylovora. Degree of fire blight resistance or susceptibility was expressed by measuring the total length of shoots After 40 days bacterial lesions on inoculated shootswere expressed as a percentage of current season's length and used as the measure of genotype susceptibility.
Název v anglickém jazyce
Innovation of pear growing technologies
Popis výsledku anglicky
Fifty two selected genotypes of potential interest pear breeding or pear production in Central Europe were tested for their susceptibility to fire blight pathogen, Erwinia amylovora, from 2000 to 200. The genotypes of Pyrus communis and Pyrus ussuriensis, i.e. varieties and selections, consisted of 33 Czech varieties and new selection and 19 foreign varieties. Each year, 10 to 30 actively growing shoots per one genotype were inoculated with pathogen. Before inoculation in the green house under net prooftested varieties were inoculated by suspension from five strains of bacteria Erwinia amylovora. Degree of fire blight resistance or susceptibility was expressed by measuring the total length of shoots After 40 days bacterial lesions on inoculated shootswere expressed as a percentage of current season's length and used as the measure of genotype susceptibility.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD1053" target="_blank" >QD1053: Inovace pěstitelských systémů hrušní</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
2005
Číslo periodika v rámci svazku
19
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
109-113
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—