Hodnocení rizik systémů a prostředků ochrany zeleniny vůči škodlivým organismům na životní prostředí a kvalitu produktů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1549" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1549 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení rizik systémů a prostředků ochrany zeleniny vůči škodlivým organismům na životní prostředí a kvalitu produktů
Popis výsledku v původním jazyce
Jádrem studie je text zaměřený na metodologii hodnocení rizik prostředků ochrany používaných v zelenině na životní prostředí, přirozené nepřátele škůdců a biodiverzitu. Identifikace nebezpečí (hazard) na životní prostředí je provedena pro všechny přípravky registrované v ČR do zeleniny a pro vybrané přípravky registrované do meziplodin při pěstování zeleniny. Ve studii je navržena metodologie, jak prostředky ochrany zeleniny zařazovat do tříd toxicity. Základem třídění je zhodnocení tří skupin účinků prostředků ochrany: (1) selektivita vůči přirozeným nepřátelům škodlivých organismů, (2) vliv na necílové organismy (včely, ryby, zvěř, ptáky), (3) vliv na obratlovce, včetně člověka, podle standardu LD50 při testování na hlodavcích. Dále je navržen metodický postup, jak vytvořit zelený, žlutý a červený seznam účinných látek přípravků na ochranu zeleniny využitelný pro systém integrované produkce zeleniny v ČR v souladu s nejvyššími standardy směrnic podle OILB. Ve studii je navrhováno ho
Název v anglickém jazyce
Evaluation of risks of systems and means of vegetable protection used against pests on the environment and product safety
Popis výsledku anglicky
The study is based on the methodology of evaluation of risks of using plant protection means in field vegetable on the environment, natural enemies and biodiversity. Vegetable protection means and systems are assessed with respect to quality and productsafety. In the study there are mentioned the suggestions for the management of risks of using means and systems of vegetable protection on the environment and quality and fruit safety. These methods can enable state administration service to improve thequality of supervision in the frame of supports of integrated vegetable production. Suggestions for research are also mentioned in the study, mainly for area, where insufficient knowledge about analysis and management of risks are available.
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
—
Verze
Neuveden
Identifikační číslo nosiče
—