Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bílkovinné frakce a jejich vztah k ukazatelům kvality zrna odrůd ozimé pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1593" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1593 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wheat grain qualitative parameters with emphasis on protein fractions (content and proportion of albumins + globulins, content of gliadins and glutenins) and relative viscosity were evaluated in the set of 15 winter wheat cultivars registered in the Czech Republic. All parameters were significantly influenced by environment. Strong influence of genotype was observed in proportion of albwnins + globulins in crude protein and content of this protein fraction in dry matter. Cultivar Rialto showed the highest content (3.93% in d.m.) and proportion (30.81%) of albumins + globulins. The highest value of relative viscosity was observed in cultivars Sulamit (2.50) and Rialto (2.11). Higher negative correlation was confirmed among storage protein fractions (gliadins and glutenins) and proportion of albumins + globulins in crude protein. High relative viscosity which can potentially deteriorate feeding value of wheat grains for poultry was measured out in the cultivars Rialto and Sulamit.

  • Název v anglickém jazyce

    Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat grain qualitative parameters with emphasis on protein fractions (content and proportion of albumins + globulins, content of gliadins and glutenins) and relative viscosity were evaluated in the set of 15 winter wheat cultivars registered in the Czech Republic. All parameters were significantly influenced by environment. Strong influence of genotype was observed in proportion of albwnins + globulins in crude protein and content of this protein fraction in dry matter. Cultivar Rialto showed the highest content (3.93% in d.m.) and proportion (30.81%) of albumins + globulins. The highest value of relative viscosity was observed in cultivars Sulamit (2.50) and Rialto (2.11). Higher negative correlation was confirmed among storage protein fractions (gliadins and glutenins) and proportion of albumins + globulins in crude protein. High relative viscosity which can potentially deteriorate feeding value of wheat grains for poultry was measured out in the cultivars Rialto and Sulamit.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specifikace vlastností a znaků zrna pšenice seté a jejich vazeb ke krmné jakosti se zaměřením na efektivitu výživy monogastrů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník mezinárodní konference - Výživa zvířat 2006 ? proteiny

  • ISBN

    80-7157-954-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    44-47

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Agronomická fakulta, Ústav výživy zvířat a pícn

  • Datum konání akce

    8. 6. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku