Bílkovinné frakce a jejich vztah k ukazatelům kvality zrna odrůd ozimé pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1593" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1593 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars
Popis výsledku v původním jazyce
Wheat grain qualitative parameters with emphasis on protein fractions (content and proportion of albumins + globulins, content of gliadins and glutenins) and relative viscosity were evaluated in the set of 15 winter wheat cultivars registered in the Czech Republic. All parameters were significantly influenced by environment. Strong influence of genotype was observed in proportion of albwnins + globulins in crude protein and content of this protein fraction in dry matter. Cultivar Rialto showed the highest content (3.93% in d.m.) and proportion (30.81%) of albumins + globulins. The highest value of relative viscosity was observed in cultivars Sulamit (2.50) and Rialto (2.11). Higher negative correlation was confirmed among storage protein fractions (gliadins and glutenins) and proportion of albumins + globulins in crude protein. High relative viscosity which can potentially deteriorate feeding value of wheat grains for poultry was measured out in the cultivars Rialto and Sulamit.
Název v anglickém jazyce
Protein fractions and their relations to grain quality parameters in winter wheat cultivars
Popis výsledku anglicky
Wheat grain qualitative parameters with emphasis on protein fractions (content and proportion of albumins + globulins, content of gliadins and glutenins) and relative viscosity were evaluated in the set of 15 winter wheat cultivars registered in the Czech Republic. All parameters were significantly influenced by environment. Strong influence of genotype was observed in proportion of albwnins + globulins in crude protein and content of this protein fraction in dry matter. Cultivar Rialto showed the highest content (3.93% in d.m.) and proportion (30.81%) of albumins + globulins. The highest value of relative viscosity was observed in cultivars Sulamit (2.50) and Rialto (2.11). Higher negative correlation was confirmed among storage protein fractions (gliadins and glutenins) and proportion of albumins + globulins in crude protein. High relative viscosity which can potentially deteriorate feeding value of wheat grains for poultry was measured out in the cultivars Rialto and Sulamit.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specifikace vlastností a znaků zrna pšenice seté a jejich vazeb ke krmné jakosti se zaměřením na efektivitu výživy monogastrů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník mezinárodní konference - Výživa zvířat 2006 ? proteiny
ISBN
80-7157-954-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
44-47
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Agronomická fakulta, Ústav výživy zvířat a pícn
Datum konání akce
8. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—