Vliv 1B/1R translokace na bílkovinný komplex pšeničného zrna a relativní viskozitu s ohledem na krmnou kvalitu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2117" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2117 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/07:21815
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
EFFECT OF 1B/1R TRANSLOCATION ON PROTEIN COMPLEX AND RELATIVE VISCOSITY OF WHEAT GRAIN WITH EMPHASIS ON FEEDING VALUE
Popis výsledku v původním jazyce
The research was aimed at a 1B/1R translocation effect on selected grain parameters of wheat double haploid (DH) lines. A set of DH wheat lines selected according to the presence (8 lines) or absence (10 lines) of 1B/1R translocation was grown for 3 years. There were tested following parameters of grain: content of crude protein, content of 9 selected essential amino acids, calculated essential amino acid index (EAAI), protein fractions content (albumins + globulins and their proportion in crude protein; gliadins and sum of glutenins) and relative viscosity. There were found out higher genotypic dependence of albumins+globulins content and relative viscosity in comparison with content of crude protein, gliadins, glutenins and amino acids. There was also confirmed high positive correlation among most of essential amino acids, crude- and storage proteins (gliadins and glutenins) and their negative correlation to proportion of albumins+globulins in crude protein. The parameter EAAI did no
Název v anglickém jazyce
EFFECT OF 1B/1R TRANSLOCATION ON PROTEIN COMPLEX AND RELATIVE VISCOSITY OF WHEAT GRAIN WITH EMPHASIS ON FEEDING VALUE
Popis výsledku anglicky
The research was aimed at a 1B/1R translocation effect on selected grain parameters of wheat double haploid (DH) lines. A set of DH wheat lines selected according to the presence (8 lines) or absence (10 lines) of 1B/1R translocation was grown for 3 years. There were tested following parameters of grain: content of crude protein, content of 9 selected essential amino acids, calculated essential amino acid index (EAAI), protein fractions content (albumins + globulins and their proportion in crude protein; gliadins and sum of glutenins) and relative viscosity. There were found out higher genotypic dependence of albumins+globulins content and relative viscosity in comparison with content of crude protein, gliadins, glutenins and amino acids. There was also confirmed high positive correlation among most of essential amino acids, crude- and storage proteins (gliadins and glutenins) and their negative correlation to proportion of albumins+globulins in crude protein. The parameter EAAI did no
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specifikace vlastností a znaků zrna pšenice seté a jejich vazeb ke krmné jakosti se zaměřením na efektivitu výživy monogastrů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
111-116
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—