Efekt 1B/1R translokace na vybrané parametry kvality zrna pšenice v souboru dihaploidních liniích pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A2492" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:2492 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of 1B/1R translocation on selected grain quality parameters in set of doubled haploid wheat lines
Popis výsledku v původním jazyce
A set of quality parameters (crude protein content, Zeleny sedimentation test, wet gluten content, gluten index, albumins + globulins content, gliadin content, sum of glutenins, proportion of albumins + globulins in crude protein and relative viscosity)was tested in 17 doubled haploid (DH) wheat lines differing in the presence or absence of 1B/1R translocation. The presence of 1B/1R translocation (allele Gli 1B3) affected the significantly higher content of albumins and globulins and significantly lower value of gluten index. Nevertheless, a certain translocation influence on the other parameters (Zeleny sedimentation test; relative viscosity; proportion of albumins + globulins in crude protein) was also registered. The deteriorative effect of the 1B/1R translocation on indirect technological grain parameters was confirmed more markedly in gluten index than in Zeleny sedimentation test. A high number of significant differences between lines was found in Zeleny sedimentation test, cont
Název v anglickém jazyce
Effect of 1B/1R translocation on selected grain quality parameters in set of doubled haploid wheat lines
Popis výsledku anglicky
A set of quality parameters (crude protein content, Zeleny sedimentation test, wet gluten content, gluten index, albumins + globulins content, gliadin content, sum of glutenins, proportion of albumins + globulins in crude protein and relative viscosity)was tested in 17 doubled haploid (DH) wheat lines differing in the presence or absence of 1B/1R translocation. The presence of 1B/1R translocation (allele Gli 1B3) affected the significantly higher content of albumins and globulins and significantly lower value of gluten index. Nevertheless, a certain translocation influence on the other parameters (Zeleny sedimentation test; relative viscosity; proportion of albumins + globulins in crude protein) was also registered. The deteriorative effect of the 1B/1R translocation on indirect technological grain parameters was confirmed more markedly in gluten index than in Zeleny sedimentation test. A high number of significant differences between lines was found in Zeleny sedimentation test, cont
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specifikace vlastností a znaků zrna pšenice seté a jejich vazeb ke krmné jakosti se zaměřením na efektivitu výživy monogastrů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Genetics and Plant Breeding
ISSN
1212-1975
e-ISSN
—
Svazek periodika
42
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
50-57
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—