Nutritive value of wheat with and without translocation 1B/1R, evaluated on laboratory rats
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000936" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000936 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritive value of wheat with and without translocation 1B/1R, evaluated on laboratory rats
Popis výsledku v původním jazyce
The frequent presence of rye translocation 1B/1R in common wheat is well known as well as its unfavorable effect on bread making quality. Thus, our study was aimed at general effect of 1B/1R translocation, including other grain characteristics on model feeding tests with laboratory rats. The presence of 1B/1R translocation significantly decreased the values of balance these characters: net protein utilization (NPU) and biological value of proteins (BV), however the effect of the 1B/1R translocation on protein efficiency ratio (PER) was not confirmed. Correlation analyses showed also low mutual relationships among the parameters of balance and growth tests. It was confirmed that individual ratios between albumins+globulins and gluten protein compositionof grains influenced values of PER more significantly than the presence of 1B/1R translocation which is only one of many genetic factors participating in protein composition of grain.
Název v anglickém jazyce
Nutritive value of wheat with and without translocation 1B/1R, evaluated on laboratory rats
Popis výsledku anglicky
The frequent presence of rye translocation 1B/1R in common wheat is well known as well as its unfavorable effect on bread making quality. Thus, our study was aimed at general effect of 1B/1R translocation, including other grain characteristics on model feeding tests with laboratory rats. The presence of 1B/1R translocation significantly decreased the values of balance these characters: net protein utilization (NPU) and biological value of proteins (BV), however the effect of the 1B/1R translocation on protein efficiency ratio (PER) was not confirmed. Correlation analyses showed also low mutual relationships among the parameters of balance and growth tests. It was confirmed that individual ratios between albumins+globulins and gluten protein compositionof grains influenced values of PER more significantly than the presence of 1B/1R translocation which is only one of many genetic factors participating in protein composition of grain.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specifikace vlastností a znaků zrna pšenice seté a jejich vazeb ke krmné jakosti se zaměřením na efektivitu výživy monogastrů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VIII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-065-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Ústav výživy, zootechniky a zoohygieny
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—