Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritive value of wheat with and without translocation 1B/1R, evaluated on laboratory rats

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000936" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000936 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritive value of wheat with and without translocation 1B/1R, evaluated on laboratory rats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The frequent presence of rye translocation 1B/1R in common wheat is well known as well as its unfavorable effect on bread making quality. Thus, our study was aimed at general effect of 1B/1R translocation, including other grain characteristics on model feeding tests with laboratory rats. The presence of 1B/1R translocation significantly decreased the values of balance these characters: net protein utilization (NPU) and biological value of proteins (BV), however the effect of the 1B/1R translocation on protein efficiency ratio (PER) was not confirmed. Correlation analyses showed also low mutual relationships among the parameters of balance and growth tests. It was confirmed that individual ratios between albumins+globulins and gluten protein compositionof grains influenced values of PER more significantly than the presence of 1B/1R translocation which is only one of many genetic factors participating in protein composition of grain.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritive value of wheat with and without translocation 1B/1R, evaluated on laboratory rats

  • Popis výsledku anglicky

    The frequent presence of rye translocation 1B/1R in common wheat is well known as well as its unfavorable effect on bread making quality. Thus, our study was aimed at general effect of 1B/1R translocation, including other grain characteristics on model feeding tests with laboratory rats. The presence of 1B/1R translocation significantly decreased the values of balance these characters: net protein utilization (NPU) and biological value of proteins (BV), however the effect of the 1B/1R translocation on protein efficiency ratio (PER) was not confirmed. Correlation analyses showed also low mutual relationships among the parameters of balance and growth tests. It was confirmed that individual ratios between albumins+globulins and gluten protein compositionof grains influenced values of PER more significantly than the presence of 1B/1R translocation which is only one of many genetic factors participating in protein composition of grain.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G57065" target="_blank" >1G57065: Specifikace vlastností a znaků zrna pšenice seté a jejich vazeb ke krmné jakosti se zaměřením na efektivitu výživy monogastrů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VIII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-065-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Fakulta veterinární hygieny a ekologie, Ústav výživy, zootechniky a zoohygieny

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku