Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Účinnost esenciálních olejů proti Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, původci bakteriálního vadnutí rajčete

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A1344" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:1344 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effectivity of essential oils against Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, the causal agent of bacterial canker of tomato

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bacterial canker of tomato, caused by bacterium Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm), is a well-known disease resulting in serious losses to both greenhouse and field tomato crops. In chemical control, preparations based on copper compounds are applied most frequently, blit they can be phytotoxic and not effective enough, hence other alternatives are considered. In our experiment, thirty-four essential oils obtained from different plants were verified. The screening was conducted in vitro on agar plates contaminated by Cmm. Oxychloride-Cu 84% was used as the control. Strong inhibitory activity against Cmm was shown in essential oils from Origanum compactum, O. vulgare and Thymus vulgaris. Medium inhibitory effectivity was found in essential oils from Artemisia absinthium and Salvia sclarea. Weak inhibitory activity, but higher than standard, was recorded in essential oils from Eugenia caryophyllata, Nepeta cataria, Ocimum basilicum, Pelargonium graveolens and P. roseum.

  • Název v anglickém jazyce

    Effectivity of essential oils against Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, the causal agent of bacterial canker of tomato

  • Popis výsledku anglicky

    Bacterial canker of tomato, caused by bacterium Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm), is a well-known disease resulting in serious losses to both greenhouse and field tomato crops. In chemical control, preparations based on copper compounds are applied most frequently, blit they can be phytotoxic and not effective enough, hence other alternatives are considered. In our experiment, thirty-four essential oils obtained from different plants were verified. The screening was conducted in vitro on agar plates contaminated by Cmm. Oxychloride-Cu 84% was used as the control. Strong inhibitory activity against Cmm was shown in essential oils from Origanum compactum, O. vulgare and Thymus vulgaris. Medium inhibitory effectivity was found in essential oils from Artemisia absinthium and Salvia sclarea. Weak inhibitory activity, but higher than standard, was recorded in essential oils from Eugenia caryophyllata, Nepeta cataria, Ocimum basilicum, Pelargonium graveolens and P. roseum.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků "XVII. česká a slovenská konference o ochraně rostlin"

  • ISBN

    80-213-1564-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    126-131

  • Název nakladatele

    ČZU v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    ČZU, Praha 6 - Suchdol

  • Datum konání akce

    12. 9. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku