Effectivity of essential oils against Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, the causal agent of bacterial canker of tomato
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A18160" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:18160 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Účinnost esenciálních olejů proti Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, původci bakteriálního vadnutí rajčete
Popis výsledku v původním jazyce
Bacterial canker of tomato, caused by bacterium Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm), is a well-known disease resulting in serious losses to both greenhouse and field tomato crops. In chemical control, preparations based on copper compounds are applied most frequently, but they can be phytotoxic and not effective enough, hence other alternatives are considered. In our experiment, thirty-four essential oils obtained from different plants were verified. The screening was conducted in vitroon agar plates contaminated by Cmm. Oxychloride-Cu 84% was used as the control. Strong inhibitory activity against Cmm was shown in essential oils from Origanum compactum, O. vulgare and Thymus vulgaris. Medium inhibitory effectivity was found in essential oils from Artemisia absinthium and Salvia sclarea. Weak inhibitory activity, but higher than standard, was recorded in essential oils from Eugenia caryophyllata, Nepeta cataria, Ocimum basilicum, Pelargonium graveolens and P. roseum.
Název v anglickém jazyce
Účinnost esenciálních olejů proti Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, původci bakteriálního vadnutí rajčete
Popis výsledku anglicky
Bacterial canker of tomato, caused by bacterium Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm), is a well-known disease resulting in serious losses to both greenhouse and field tomato crops. In chemical control, preparations based on copper compounds are applied most frequently, but they can be phytotoxic and not effective enough, hence other alternatives are considered. In our experiment, thirty-four essential oils obtained from different plants were verified. The screening was conducted in vitroon agar plates contaminated by Cmm. Oxychloride-Cu 84% was used as the control. Strong inhibitory activity against Cmm was shown in essential oils from Origanum compactum, O. vulgare and Thymus vulgaris. Medium inhibitory effectivity was found in essential oils from Artemisia absinthium and Salvia sclarea. Weak inhibitory activity, but higher than standard, was recorded in essential oils from Eugenia caryophyllata, Nepeta cataria, Ocimum basilicum, Pelargonium graveolens and P. roseum.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 17th Czech and Slovak Plant Protection Conference, Prague, 12-14th September 2006
ISBN
80-213-1564-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
126-131
Název nakladatele
ČZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
12. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—