Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2083" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2083 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Termoanalytické vlastnosti oloupaných semen ředkvičky Maria exponovaných v prostředí o různých relativních vlhkostech byly studovány při nízkých teplotách pomocí termomechanické analýzy (TMA) a diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na TMA křivkáchbyl při chlazení pozorován jeden zlom, při následném ohřevu dva zlomy. Po expozici vyššími relativními vlhkostmi rostla intenzita druhého zlomu, avšak teplota zlomů na TMA křivkách na relativní vlhkosti nezávisela.Při chlazení se na DSC křivkách při všech zvolených relativních vlhkostech objevuje jeden široký exotermický pík (krystalizace). Při následném ohřevu byly pozorovány při všech zvolených relativních vlhkostech dva endotermické píky (tání). Entalpie krystalizace při chlazení se prakticky rovná součtu entalpií obou tání při ohřevu. To znamená, že při krystalizaci dochází k fázové separaci. Entalpie tání s maximem při vyšší teplotě roste s rostoucí relativní vlhkostí, při které byla semena před měřením exponována. Při ohřevu nejdř

  • Název v anglickém jazyce

    TMA and SC Study of Radish Seeds at Low Temperatures

  • Popis výsledku anglicky

    Thermoanalytical properties of peeled off radish seeds and exposed in atmosphere of different relative humidity were measured at low temperatures using of thermomechanical analysis(TMA) and differential scanning calorimetry (DSC). One effect was found onTMA curves during cooling. Two effects were found during following heating. Intensity of the second effect increases with increasing relative humidity but temperatures of the effects do not depend. One exothermic peak (crystallization) was found on DSCcurves during cooling. Two endothermic effects (melting) were found on DSC curves at heating. Enthalpy of crystallization and of the second peak increase with increasing humidity. Crystallization enthalpy equals approximately to the sum of melting enthalpy of both peaks. It was found that phase separation occurred during heating. At heating more concentrated solid solution melts at first. Enthalpy of this peak does not depend on water content. Temperature of TMA and DSC effects are simil

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA522%2F04%2F0384" target="_blank" >GA522/04/0384: Studium zákonitostí a možností ovlivnění tvorby biologických skel pro uchování biodiverzity rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    29. Mezinárodní česká a slovenský kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7194-957-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    143-146

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Medlov, Českomoravská vysočina

  • Datum konání akce

    28. 5. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku