TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2083" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2083 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách
Popis výsledku v původním jazyce
Termoanalytické vlastnosti oloupaných semen ředkvičky Maria exponovaných v prostředí o různých relativních vlhkostech byly studovány při nízkých teplotách pomocí termomechanické analýzy (TMA) a diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na TMA křivkáchbyl při chlazení pozorován jeden zlom, při následném ohřevu dva zlomy. Po expozici vyššími relativními vlhkostmi rostla intenzita druhého zlomu, avšak teplota zlomů na TMA křivkách na relativní vlhkosti nezávisela.Při chlazení se na DSC křivkách při všech zvolených relativních vlhkostech objevuje jeden široký exotermický pík (krystalizace). Při následném ohřevu byly pozorovány při všech zvolených relativních vlhkostech dva endotermické píky (tání). Entalpie krystalizace při chlazení se prakticky rovná součtu entalpií obou tání při ohřevu. To znamená, že při krystalizaci dochází k fázové separaci. Entalpie tání s maximem při vyšší teplotě roste s rostoucí relativní vlhkostí, při které byla semena před měřením exponována. Při ohřevu nejdř
Název v anglickém jazyce
TMA and SC Study of Radish Seeds at Low Temperatures
Popis výsledku anglicky
Thermoanalytical properties of peeled off radish seeds and exposed in atmosphere of different relative humidity were measured at low temperatures using of thermomechanical analysis(TMA) and differential scanning calorimetry (DSC). One effect was found onTMA curves during cooling. Two effects were found during following heating. Intensity of the second effect increases with increasing relative humidity but temperatures of the effects do not depend. One exothermic peak (crystallization) was found on DSCcurves during cooling. Two endothermic effects (melting) were found on DSC curves at heating. Enthalpy of crystallization and of the second peak increase with increasing humidity. Crystallization enthalpy equals approximately to the sum of melting enthalpy of both peaks. It was found that phase separation occurred during heating. At heating more concentrated solid solution melts at first. Enthalpy of this peak does not depend on water content. Temperature of TMA and DSC effects are simil
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F04%2F0384" target="_blank" >GA522/04/0384: Studium zákonitostí a možností ovlivnění tvorby biologických skel pro uchování biodiverzity rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
29. Mezinárodní česká a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7194-957-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
143-146
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Medlov, Českomoravská vysočina
Datum konání akce
28. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—