Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odolnost ?in vitro? rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2108" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2108 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odolnost ?in vitro? rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce se zabývala praktickými aspekty stanovení obsahu vody ve vzrostných vrcholech chmele po desikaci a stanovením jejich optimálního obsahu vody pro úspěšnou kryoprezervaci. Průběh desikace byl ovlivněn dvěmi faktory: velikostí vzrostných vrcholůa počátečním obsahem vody.U větších vzrostných vrcholů docházelo k pomalejší desikaci ve srovnání s vrcholy menšími. Výrazně vyšší počáteční obsah vody před desikací byl ovlivněn přítomností sytícího roztoku 0,7 M sacharosy na povrchu desikovaných vzorků. Tento přebytek volné vody negativně ovlivňoval odhad přesného obsahu vody ve vzorku. Optimální obsah vody u kryoprezervovaného klonu OK31M se pohyboval kolem 0,45 g vody g sušiny-1. Při tomto obsahu vody poklesla životnost rostlin v důsledku jejich desikace na 90 % a regenerace na 50 %. Maximální dosažená životnost rostlin chmele po jejich kryoprezervaci byla 90% a životnost 40 %, tedy na stejné úrovni jako v důsledku samotné desikace. Dosažení podobné úrovně životnosti rostlin po desi

  • Název v anglickém jazyce

    Resistance of hop shoot tips to desiccation in relation to their cryopreservation

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to determine the optimal dehydration level for their successful cryopreservation for hop apieces. The course of desiccation was influenced by two factors: the size of shoot tips and the initial shoot tip water content. The desiccation of bigger shoot tips was slower than at smaller shoot tips. High initial water content of shoot tips before desiccation was determined by cryoprotective solution of 0.7 M saccharose covering the shoot tip surface. This excess of water negatively influenced determination of real sample water content. The optimal water content of cryopreserved clone OK31M was approximately 0.45 g water g dry matter-1. At this water content the survival and regrowth of plants after desiccation decreased to 90 % and 50 %, respectively. The maximum survival and regrowth of hop shoot tips after the cryopreservation was 90 % and 40 %, respectively. Thus the level of survival after cryopreservation is almost identical as the level of survival after desicc

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2007

  • ISBN

    978-80-87011-00-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    558-562

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha

  • Datum konání akce

    21. 3. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku