Odolnost ?in vitro? rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2108" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2108 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odolnost ?in vitro? rostlin chmele k desikaci ve vztahu k jejich kryoprezervaci
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce se zabývala praktickými aspekty stanovení obsahu vody ve vzrostných vrcholech chmele po desikaci a stanovením jejich optimálního obsahu vody pro úspěšnou kryoprezervaci. Průběh desikace byl ovlivněn dvěmi faktory: velikostí vzrostných vrcholůa počátečním obsahem vody.U větších vzrostných vrcholů docházelo k pomalejší desikaci ve srovnání s vrcholy menšími. Výrazně vyšší počáteční obsah vody před desikací byl ovlivněn přítomností sytícího roztoku 0,7 M sacharosy na povrchu desikovaných vzorků. Tento přebytek volné vody negativně ovlivňoval odhad přesného obsahu vody ve vzorku. Optimální obsah vody u kryoprezervovaného klonu OK31M se pohyboval kolem 0,45 g vody g sušiny-1. Při tomto obsahu vody poklesla životnost rostlin v důsledku jejich desikace na 90 % a regenerace na 50 %. Maximální dosažená životnost rostlin chmele po jejich kryoprezervaci byla 90% a životnost 40 %, tedy na stejné úrovni jako v důsledku samotné desikace. Dosažení podobné úrovně životnosti rostlin po desi
Název v anglickém jazyce
Resistance of hop shoot tips to desiccation in relation to their cryopreservation
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to determine the optimal dehydration level for their successful cryopreservation for hop apieces. The course of desiccation was influenced by two factors: the size of shoot tips and the initial shoot tip water content. The desiccation of bigger shoot tips was slower than at smaller shoot tips. High initial water content of shoot tips before desiccation was determined by cryoprotective solution of 0.7 M saccharose covering the shoot tip surface. This excess of water negatively influenced determination of real sample water content. The optimal water content of cryopreserved clone OK31M was approximately 0.45 g water g dry matter-1. At this water content the survival and regrowth of plants after desiccation decreased to 90 % and 50 %, respectively. The maximum survival and regrowth of hop shoot tips after the cryopreservation was 90 % and 40 %, respectively. Thus the level of survival after cryopreservation is almost identical as the level of survival after desicc
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2007
ISBN
978-80-87011-00-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
558-562
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha
Datum konání akce
21. 3. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—