Vliv předkultivace na kryokonzervaci chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2556" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2556 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/14864347:_____/07:8P004796
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv předkultivace na kryokonzervaci chmele
Popis výsledku v původním jazyce
V našich experimentech jsme porovnávali rozdílné ošetření chmele (Humulus lupulus L.) na kryokonzervaci. Hodnotili jsme vliv 0,75 M sacharózy a 60% polyethanol glycolu společně s nízkou teplotou na přežití a regeneraci rostlin chmele po kryokonzervaci. Zjistili jsme, že ošetření oběma osmotickými látkami mělo průkazný vliv na zlepšení přežití a regeneraci chmelových rostlin. Nejvyšší regenerace byla dosažena pro metodu užívající nodální řízky ošetřené 0,75 M sacharózou a nízkou teplotou 2°C a následně vrcholy ponoření v 0,7 M sacharóze přes noc a desikace vrcholů nad silikagelem (3 hodiny). Tato metoda je používána pro rutinní kryopreservaci genových zdrojů chmele v VÚRV v.v.i. Praha ve spolupráci s Chmelařským institutem s.r.o., Žatec.
Název v anglickém jazyce
Influence of pretreatment on hop cryopreservation
Popis výsledku anglicky
In our experiments we compared different pretreatment on hop (Humulus lupulus, L.) cryopreservation. We evaluated impact of 0.75 M sucrose and 60 % polyethylene glycol together with low temperature treatment on survival and regeneration of hop plant after cryopreservation. We found out that pretreatment by both osmotic components had significant effect on an improvement of survival and plant regeneration. The highest plant regeneration was obtained for the method using nodal cuttings pretreatment with 0.75 M sucrose and low temperature treatment (2 °C) and following shoot tip loading with 0.7 M sucrose for overnight and air desiccation of shoot tips above silicagel (3 hours). This method is used routinely for cryopreservation of hop germplasm at the Research Institute of Crop Production in Prague in collaboration with the Hop Research Institute, Co., Ltd. in Žatec.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poĺnohospodárskych rastlín, 13 - 14. 11. 2007,
ISBN
978-80-88872-65-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
38-40
Název nakladatele
SCPV -Výzkumný ústav rastlinej výroby, Piešťany, Slovenská republika
Místo vydání
Piešťany, Slovenská republika
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
13. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—