Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv předkultivace na kryokonzervaci chmele

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2556" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2556 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/14864347:_____/07:8P004796

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv předkultivace na kryokonzervaci chmele

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V našich experimentech jsme porovnávali rozdílné ošetření chmele (Humulus lupulus L.) na kryokonzervaci. Hodnotili jsme vliv 0,75 M sacharózy a 60% polyethanol glycolu společně s nízkou teplotou na přežití a regeneraci rostlin chmele po kryokonzervaci. Zjistili jsme, že ošetření oběma osmotickými látkami mělo průkazný vliv na zlepšení přežití a regeneraci chmelových rostlin. Nejvyšší regenerace byla dosažena pro metodu užívající nodální řízky ošetřené 0,75 M sacharózou a nízkou teplotou 2°C a následně vrcholy ponoření v 0,7 M sacharóze přes noc a desikace vrcholů nad silikagelem (3 hodiny). Tato metoda je používána pro rutinní kryopreservaci genových zdrojů chmele v VÚRV v.v.i. Praha ve spolupráci s Chmelařským institutem s.r.o., Žatec.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of pretreatment on hop cryopreservation

  • Popis výsledku anglicky

    In our experiments we compared different pretreatment on hop (Humulus lupulus, L.) cryopreservation. We evaluated impact of 0.75 M sucrose and 60 % polyethylene glycol together with low temperature treatment on survival and regeneration of hop plant after cryopreservation. We found out that pretreatment by both osmotic components had significant effect on an improvement of survival and plant regeneration. The highest plant regeneration was obtained for the method using nodal cuttings pretreatment with 0.75 M sucrose and low temperature treatment (2 °C) and following shoot tip loading with 0.7 M sucrose for overnight and air desiccation of shoot tips above silicagel (3 hours). This method is used routinely for cryopreservation of hop germplasm at the Research Institute of Crop Production in Prague in collaboration with the Hop Research Institute, Co., Ltd. in Žatec.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3039" target="_blank" >QF3039: Založení kryobanky pro konzervaci vegetativních vrcholů bramboru a chmele.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poĺnohospodárskych rastlín, 13 - 14. 11. 2007,

  • ISBN

    978-80-88872-65-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    38-40

  • Název nakladatele

    SCPV -Výzkumný ústav rastlinej výroby, Piešťany, Slovenská republika

  • Místo vydání

    Piešťany, Slovenská republika

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    13. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku