Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv sucha a vysoké teploty na chemické složení obilek ozimé pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000293" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000293 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/08:25508

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv sucha a vysoké teploty na chemické složení obilek ozimé pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci jsme se zaměřili na situaci, která se v posledních letech stále častěji vyskytuje v době vegetace. Tedy na dlouhá období sucha, kdy jsou často teploty i nad 35 °C přes den a v noci kolem 20 °C. Následkem toho stoupají značně také teploty půdy i vtéměř celé rizosféře a mění se i morfologie kořenů. Z výsledků u třech modelových odrůd ozimé pšenice Samanta, Estica, Ebi, kde se simuloval dlouhodobý vliv sucha a vysoké teploty (30 °C a silnější vliv 38 °C), vyplývá, že působí-li sucho a vysoká teplota v průběhu vegetace od plného odnožování, mění se chemické složení semen jinak, než při často se vyskytujícím suchu během vegetace v době od kvetení. V případě velmi vysoké teploty (38 °C) obsah proteinů klesl na 94 - 95 %; lipidů na 85 %, celkový obsah škrobu na 93 - 98 %, škrobu dle Ewerse na 98 %, vlhkého lepku na 94 - 99 % a čisté energie na 84 - 95 %. Změna má vliv na vitalitu klíčních rostlin, a na vývoj porostu. Současný sortiment odrůd není příliš vhodný do podmínek sucha a vys

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of strong drought and high temperature on the chemical composition of the grains of winter wheat.

  • Popis výsledku anglicky

    Environmental drought and high temperature conditions at begin of flowering have substantial effect on the increase of seed protein content. In case of influence of drought and high temperature (30 °C) and very high temperature (38 °C) and drought conditions during all vegetation period (from full tillering) the chemical change of seeds is quite diferent.ln the event of influence of very high temperature there is also very high stress influence on the root system at rhizosphere. Chemical analysis of proteins, lipids, starch, wet gluten and energy content confirmed decrease of all measured parameters in this type of environmental conditions. The content of proteins decreased to 94 - 95 % of original values; lipids to 85 %, total starch to 93 - 98 %, starch according to Ewers to 98 %, wet gluten to 94-99 % and net energy to 84 - 95 % of original values. This changes have influence on the development of seedlings in filial generation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3056" target="_blank" >QF3056: Vitalita osiva,kvalita sadby a jejich význam u tradičních a vybraných netradičních perspektivních plodin pro šlechtění, semenářství a pěstitele.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus