Složení škrobu u vybraných genetických zdrojů z evropských linií ozimé pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000392" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000392 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Starch composition in selected genetic resources of european winter wheat lines
Popis výsledku v původním jazyce
Starch composition of grain and its relations to detected HMW-GSs alleles (1A: 0 and 1; 1B: 6+8, 7+8 and 7+9; 1D: 5+10 and 2+12) were evaluated in a set of 46 winter wheat lines. The content of total starch was measured by NIR (near infra-red) spectroscopy using the Ewers calibration model. The content of amylose was detected enzymatically by Megazyme kits. In spite of detected allelic variability (12 different allelic combinations), differences in starch content tested wheat accessions were low. Most wheat lines showed starch content the range 61-63%. Higher differences were found in the content of amylose. The lowest amylose content was found in the French wheat line Ble du Jura(e) (19.66%) and the highest content was detected in the German wheat line Ackermanns Bayernkoenig(a) (27.61%). Presence of different HMW-GSs alleles did not show significant variability in starch content or its composition.
Název v anglickém jazyce
Starch composition in selected genetic resources of european winter wheat lines
Popis výsledku anglicky
Starch composition of grain and its relations to detected HMW-GSs alleles (1A: 0 and 1; 1B: 6+8, 7+8 and 7+9; 1D: 5+10 and 2+12) were evaluated in a set of 46 winter wheat lines. The content of total starch was measured by NIR (near infra-red) spectroscopy using the Ewers calibration model. The content of amylose was detected enzymatically by Megazyme kits. In spite of detected allelic variability (12 different allelic combinations), differences in starch content tested wheat accessions were low. Most wheat lines showed starch content the range 61-63%. Higher differences were found in the content of amylose. The lowest amylose content was found in the French wheat line Ble du Jura(e) (19.66%) and the highest content was detected in the German wheat line Ackermanns Bayernkoenig(a) (27.61%). Presence of different HMW-GSs alleles did not show significant variability in starch content or its composition.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Starch science and technology
ISBN
978-1-60456-950-6
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Počet stran knihy
188
Název nakladatele
Nova Science Publishers, Inc.
Místo vydání
New York
Kód UT WoS kapitoly
—