Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Složení škrobu u vybraných genetických zdrojů z evropských linií ozimé pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000392" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000392 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Starch composition in selected genetic resources of european winter wheat lines

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Starch composition of grain and its relations to detected HMW-GSs alleles (1A: 0 and 1; 1B: 6+8, 7+8 and 7+9; 1D: 5+10 and 2+12) were evaluated in a set of 46 winter wheat lines. The content of total starch was measured by NIR (near infra-red) spectroscopy using the Ewers calibration model. The content of amylose was detected enzymatically by Megazyme kits. In spite of detected allelic variability (12 different allelic combinations), differences in starch content tested wheat accessions were low. Most wheat lines showed starch content the range 61-63%. Higher differences were found in the content of amylose. The lowest amylose content was found in the French wheat line Ble du Jura(e) (19.66%) and the highest content was detected in the German wheat line Ackermanns Bayernkoenig(a) (27.61%). Presence of different HMW-GSs alleles did not show significant variability in starch content or its composition.

  • Název v anglickém jazyce

    Starch composition in selected genetic resources of european winter wheat lines

  • Popis výsledku anglicky

    Starch composition of grain and its relations to detected HMW-GSs alleles (1A: 0 and 1; 1B: 6+8, 7+8 and 7+9; 1D: 5+10 and 2+12) were evaluated in a set of 46 winter wheat lines. The content of total starch was measured by NIR (near infra-red) spectroscopy using the Ewers calibration model. The content of amylose was detected enzymatically by Megazyme kits. In spite of detected allelic variability (12 different allelic combinations), differences in starch content tested wheat accessions were low. Most wheat lines showed starch content the range 61-63%. Higher differences were found in the content of amylose. The lowest amylose content was found in the French wheat line Ble du Jura(e) (19.66%) and the highest content was detected in the German wheat line Ackermanns Bayernkoenig(a) (27.61%). Presence of different HMW-GSs alleles did not show significant variability in starch content or its composition.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Starch science and technology

  • ISBN

    978-1-60456-950-6

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Počet stran knihy

    188

  • Název nakladatele

    Nova Science Publishers, Inc.

  • Místo vydání

    New York

  • Kód UT WoS kapitoly