Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2047" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. Vtakových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. přivýrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa ? vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, kt
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the starch content and its fractions in grains of selected winter wheat varieties
Popis výsledku anglicky
Content of starch and its fractions was determined in 23 winter wheat varieties, registered in the Czech Republic, during years 2005 and 2006. Effects of different wheat variety, baking quality and year on starch and starch fraction contents were tested.The total starch content was measured by polarimetric method according to Ewers (ČSN 560512-16). Content of amylose was detected by enzymatic method (Amylose/Amylopectine assay kit, Megazyme). There were not detected any statistical significant differences of starch and starch fraction contents among registered wheat varieties. Significant differences in starch content were found between two categories of wheat baking quality (B and C). The external conditions in both tested years were most important factor that affected the content of starch and its fraction.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů
ISBN
978-80-86238-30-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
16. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—