Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2047" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2047 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. Vtakových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. přivýrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa ? vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, kt

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of the starch content and its fractions in grains of selected winter wheat varieties

  • Popis výsledku anglicky

    Content of starch and its fractions was determined in 23 winter wheat varieties, registered in the Czech Republic, during years 2005 and 2006. Effects of different wheat variety, baking quality and year on starch and starch fraction contents were tested.The total starch content was measured by polarimetric method according to Ewers (ČSN 560512-16). Content of amylose was detected by enzymatic method (Amylose/Amylopectine assay kit, Megazyme). There were not detected any statistical significant differences of starch and starch fraction contents among registered wheat varieties. Significant differences in starch content were found between two categories of wheat baking quality (B and C). The external conditions in both tested years were most important factor that affected the content of starch and its fraction.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů

  • ISBN

    978-80-86238-30-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    0-0

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    16. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku