Analýza spotřeby technologické vody a produkce odpadní vody na farmách pro chov dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000929" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000929 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027031:_____/09:0R000270
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza spotřeby technologické vody a produkce odpadní vody na farmách pro chov dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
V souvislosti s chovem hospodářských zvířat je spotřebováno velké množství vody k zajištění nutných technologických operací, především pro čištění a sanitací stájí, dojíren a mléčnic. V dojírně je spotřebováno pro čistění a sanitaci dojicího zařízení podle typu a velikosti dojírny 3,4 ? 6,7 l/dojnici/den vody vč. sanitačních roztoků. Další spotřeba vzniká při sanitaci zařízení pro chlazení a skladování mléka ve výši 5 ? 7 l na 100 l zchlazeného a uskladněného mléka za jeden den (každodenní svoz mléka).Pro průběžné čištění prostoru dojírny, dojicího zařízení a mytí mléčné žlázy během dojení je potřeba nejméně 3 ? 5 l vody na jednu dojnici a den (dojení 2x denně). Pro každodenní čistění stěn a podlah dojírny a shromaždiště dojnic a chodeb je denně potřeba dalších nejméně 2,4 l/m2 čištěné plochy.
Název v anglickém jazyce
Analysis of technological water consumption and waste water production in dairy farms
Popis výsledku anglicky
In relation to the livestock breeding there is consumed a large quantity of water, which is used for provision of necessary technological operations, above all for cleaning and sanitation of stables, milking parlours and milk store rooms. In a milking parlour there is consumed according to its type and size 3,4 ? 6,7 litres /dairy cow/day inclusive of sanitation solutions. Another quantity of water is necessary during the sanitation of equipment destined for milk cooling and storage in the amount of 5,0? 7,0 litres of water per 100 litres cooled and stored milk per 1 day (everyday milk collection). For the continuous cleaning of milking parlour, milking equipment and washing of lacteal gland in the course of milking it is necessary at least 3 ? 5 litres of water /dairy cow/day (milking twice a day). For everyday cleaning of walls and floors of milking parlour, assembly points of dairy cows and passages it is necessary another 2,4 litres/m2 at least.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82283" target="_blank" >QH82283: Výzkum interakce mezi vodou, půdou a prostředím z hlediska hospodaření se statkovými hnojivy v trvale udržitelném zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mechanizace zemědělství
ISSN
0373-6776
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—