Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Landraces and obsolete cultivars of minor wheat species in the czech collection of wheat genetic resources

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00000996" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00000996 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Landraces and obsolete cultivars of minor wheat species in the czech collection of wheat genetic resources

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A set of 10 selected emmer wheat landraces has been characterized by high molecular weight glutenin subunits (HMW-GSs). They were evaluated for 3 years in field trials, and described by grain quality parameters. Emmer wheat accessions differ considerablyin the polymorphisms of HMW-GSs. Out of the 10 studied emmer wheat landraces, 5 accessions appeared to be homogeneous in the electrophoretic patterns of HMW-GSs; they were formed by a single glutenin line. Much higher crude protein content was detectedin all of the emmer wheat accessions, in comparison with the control bread wheat cultivar. The proportion of this important component varied between 15.5% and 22.2%. On the other hand, SDS sedimentation, an important parameter of bread making quality, was very low (1.2?4.4 ml); and a similar situation has been recorded in the gluten index. Based on such results, the emmer wheat landraces can be considered potentially more suitable for other purposes than for the preparation of bread.

  • Název v anglickém jazyce

    Landraces and obsolete cultivars of minor wheat species in the czech collection of wheat genetic resources

  • Popis výsledku anglicky

    A set of 10 selected emmer wheat landraces has been characterized by high molecular weight glutenin subunits (HMW-GSs). They were evaluated for 3 years in field trials, and described by grain quality parameters. Emmer wheat accessions differ considerablyin the polymorphisms of HMW-GSs. Out of the 10 studied emmer wheat landraces, 5 accessions appeared to be homogeneous in the electrophoretic patterns of HMW-GSs; they were formed by a single glutenin line. Much higher crude protein content was detectedin all of the emmer wheat accessions, in comparison with the control bread wheat cultivar. The proportion of this important component varied between 15.5% and 22.2%. On the other hand, SDS sedimentation, an important parameter of bread making quality, was very low (1.2?4.4 ml); and a similar situation has been recorded in the gluten index. Based on such results, the emmer wheat landraces can be considered potentially more suitable for other purposes than for the preparation of bread.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Genetics and Plant Breeding

  • ISSN

    1212-1975

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    46

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Sp.iss.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000276684900025

  • EID výsledku v databázi Scopus