Fuzáriové mykotoxiny a patogeny Fusarium v obilovinách sklizně 2009
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001057" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fuzáriové mykotoxiny a patogeny Fusarium v obilovinách sklizně 2009
Popis výsledku v původním jazyce
U pšenice, ječmene, žita a ovsa ze sklizně 2009 byl zjišťován obsah nejvýznamnějších fuzáriových mykotoxinů a byly určovány patogeny Fusarium zodpovědné za jejich produkci. Zjištěné hodnoty byly srovnávány s platnými limity pro maximální obsah fuzáriových mykotoxinů, které jsou dány nařízením Komise (ES) 1881/2006. U pšenice by legislativnímu limitu na obsah mykotoxinů DON (1250 ng/kg) nevyhovělo minimálně 3 % vzorků, což je přibližně o jedno procento více, než v roce 2008. Kontaminace ječmene mykotoxinem DON byla v roce 2009 nejvyšší za celé sledované období od roku 2005, a to jak s ohledem na podíl nevyhovujících vzorků (26 %), tak také na absolutně zjištěné hodnoty. U žita a ovsa nebyl zjištěn žádný nadlimitní vzorek. Nejčastěji se vyskytujícím druhem Fusarium na pšenici bylo F. graminearum, na ječmeni se stejně často vyskytovalo F. graminearum a F. poae. Na ovsu bylo nejčastěji nalezeno F. poae. U pšenice a u ječmene se velmi negativně projevil vliv kukuřice jako předplodiny na obs
Název v anglickém jazyce
Fusarium mycotoxins and Fusarium pathogens in cereals from the harvest 2009
Popis výsledku anglicky
Samples of wheat, barley, rye and oats from the 2009 harvest were examined for the content of the most important Fusarium mycotoxins and their producers, Fusarium pathogens were determined. The values assessed were compared with valid limits for Fusariummycotoxins set by Commission Regulation (EC) 1881/2006. In wheat, the legislation limit for DON content (1250 (ig/kg) was exceeded by 3 % of samples at minimum, which is 1 % more than in 2008. The contamination of barley with this mycotoxin in 2009 wasthe strongest over the whole period under study (from 2005) in both the proportion of above-limit samples (26 %) and in absolute values assessed. For oats and rye the legislation limit was not exceeded in any case. F. graminearum was the most frequent species on-wheat and F. graminearum and F. poae were equally present on barley. On oats as the most frequent species was found F. poae. In wheat and barley, the DON content was negatively influenced by maize as preceeding crop.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—