Fuzáriové mykotoxiny v ovsu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F20%3AN0000049" target="_blank" >RIV/25328859:_____/20:N0000049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2020/04/2020_MN1.pdf" target="_blank" >https://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2020/04/2020_MN1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fuzáriové mykotoxiny v ovsu
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci projektu QH81060 bylo v letech 2007–2011 provedeno systematické sledování výskytu mykotoxinů v ovsu v ČR. Cílem bylo zjistit celkovou úroveň kontaminace ovsa vybranými fuzáriovými mykotoxiny a srovnat zjištěné výsledky s legislativními limity, resp. návrhy limitů. Soubor 119 vzorků zahrnoval 87 pluchatých a 32 nahých. Byl analyzován obsah T-2 a HT-2 toxinů, deoxynivalenolu, zearalenonu, DON-3-glukosidu, nivalenolu a stanovení druhů Fusarium metodou molekulární PCR. Druhové spektrum na ovsu bylo jiné než na pšenici a tomu odpovídal také odlišný charakter kontaminace mykotoxiny. Nejčastěji zjištěným druhem bylo F. poae. Obsah mykotoxinů jen zřídka překročil stanovené nebo navržené limity a při zpracování ovsa dále klesá. Mlynářské noviny, 31, 2020, 1, 10-12.
Název v anglickém jazyce
Fusarium mycotoxins in oats
Popis výsledku anglicky
As part of the QH81060 project, systematic monitoring of the occurrence of mycotoxins in oats in the Czech Republic was carried out in 2007–2011. The aim was to determine the overall level of contamination of oats with selected fusarium mycotoxins and to compare the results with legislative limits or proposed limits. The set of 119 samples included 87 hulled and 32 hulless. The content of T-2 and HT-2 toxins, deoxynivalenol, zearalenone, DON-3-glucoside, nivalenol and determination of Fusarium species by molecular PCR were analysed. The species spectrum on oats was different from that on wheat and the different nature of mycotoxin contamination also corresponded to this. The most frequently detected species was F. poae. Mycotoxin levels have rarely exceeded established or proposed limits and continue to decline during oat processing. Mlynářské noviny, 31, 2020, 1, 10-12.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Stanovení příčin a možností omezení nových rizik spojených s výskytem fuzáriových mykotoxinů a jejich vázané formy v obilovinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů