Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fuzáriové mykotoxiny v ovsu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000383" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000383 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fusarium mycotoxins in oats

  • Popis výsledku v původním jazyce

    An important factor influencing food quality and health safety is the occurrence of mycotoxins and their producers, microscopic fungi, in agricultural commodities. New findings reveal that though the infection is not necessarily visible on oat during thegrowing season, the Fusarium species are common to attack the crop under favourable climatic conditions and contaminate it by their toxic products. In 2005-2007, various oat cultivars were examined for a content of some Fusarium mycotoxins under conditions of artificial infection and also the oat samples collected in various regions of the Czech Republic were screened for proportions of various Fusarium pathogens, the content of deoxynivalenol and T-2 toxin. The relationships between the presence of Fusarium pathogens, mycotoxin levels and yield elements were studied. The spectrum of the genus Fusarium consisted particularly of the species producing T-2 and HT-2 toxins. These substances shall be limited in the EU in the near future.

  • Název v anglickém jazyce

    Fusarium mycotoxins in oats

  • Popis výsledku anglicky

    An important factor influencing food quality and health safety is the occurrence of mycotoxins and their producers, microscopic fungi, in agricultural commodities. New findings reveal that though the infection is not necessarily visible on oat during thegrowing season, the Fusarium species are common to attack the crop under favourable climatic conditions and contaminate it by their toxic products. In 2005-2007, various oat cultivars were examined for a content of some Fusarium mycotoxins under conditions of artificial infection and also the oat samples collected in various regions of the Czech Republic were screened for proportions of various Fusarium pathogens, the content of deoxynivalenol and T-2 toxin. The relationships between the presence of Fusarium pathogens, mycotoxin levels and yield elements were studied. The spectrum of the genus Fusarium consisted particularly of the species producing T-2 and HT-2 toxins. These substances shall be limited in the EU in the near future.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of 4th International Congress Flour - Bread `07, 6th Croatian Congress of Cereal Technologists

  • ISBN

    978-953-7005-15-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    University of Josip Juraj Strossmayer of Osijek

  • Místo vydání

    Osijek

  • Místo konání akce

    Opatija

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000258429900039