Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3A%230000743" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:#0000743 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/1-2013/18-21" target="_blank" >http://www.vukrom.cz/obilnarske-listy/obsah/1-2013/18-21</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci
Popis výsledku v původním jazyce
Kontaminace fuzáriovými mykotoxiny a přítomnost patogenů Fusarium byla sledována u 119 vzorků ovsa sklizeného v České republice v letech 2007-2011. Nejčastěji byly vzorky pozitivní na obsah HT-2 toxinu, nejvyšší koncentrace byly zjištěny pro obsah nivalenolu (NIV). Většina vzorků ovsa splnila limity pro maximální obsah fuzáriových mykotoxinů v ovsu určeném pro potravinářské zpracování, ve kterém je podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 limitován obsah deoxynivalenolu (DON) ve výši 1750 ?g/kg a zearalenonu (ZEA) ve výši 100 ?g/kg. Všechny vzorky ovsa splnily limit pro DON, dva vzorky (tj. 2 % z analyzovaných 119 vzorků) přesáhly limit pro obsah ZEA. Maximální zjištěná hodnota obsahu ZEA činila 165 ?g/kg. Evropskou Komisí navržený a v současné době diskutovaný limit pro součet obsahu T-2 a HT-2 toxinů ve výši 1000 ?g/kg by splnily všechny vzorky. Nejčastěji zjištěným patogenem z rodu Fusarium na zrnu ovsa bylo F. poae, které bylo v průměru let zjištěno u 64 % všech vzorků. Druhým nejča
Název v anglickém jazyce
Contamination of oats by Fusarium mycotoxins and occurence of their producers
Popis výsledku anglicky
In total, 119 oat samples harvested in the Czech Republic during 2007-2011 were analysed for the content of Fusarium mycotoxins and the presence of Fusarium pathogens. Most oat samples were positive in the content of HT-2 toxin, nivalenol was found at the highest concentrations from all mycotoxins analysed. Almost all samples complied with the maximum limits for mycotoxin content in oats for food purposes according to Commission Regulation No. 1881/2006. All oat samples were below the limit for maximumdeoxynivalenole (DON) content at the level of 1750 ?g/kg, two samples (2 % from 119 samples analysed) exceeded the maximum limit for zearalenone (ZEA) at the level of 100 ?g/kg, the highest estimated ZEA value was 165 ?g/kg. All samples would comply withproposed limit for the sum of T-2 and HT-2 toxins (1000 ?g/kg). Prevalence of F. poae was found out, as this pathogen was detected on 64 % of all oat samples. The second most frequent pathogen was F. graminearum (detected on 17 % of samp
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Stanovení příčin a možností omezení nových rizik spojených s výskytem fuzáriových mykotoxinů a jejich vázané formy v obilovinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
18-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—