Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontaminace ovsa sklizeného v ČR fuzáriovými mykotoxiny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F12%3AN0000010" target="_blank" >RIV/25328859:_____/12:N0000010 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kontaminace ovsa sklizeného v ČR fuzáriovými mykotoxiny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Celkem bylo na obsah fuzáriových mykotoxinů analyzováno 119 vzorků ovsa sklizených v České republice v letech 2007-2011. Nejčastěji byly vzorky pozitivní na obsah HT-2 toxinu, nejvyšší koncentrace byly zjištěny pro obsah NIV. Všechny vzorky ovsa splnily v současné době platné limity pro maximální obsah DON v ovsu určeném pro potravinářské zpracování ve výši 1750 μg/kg (podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006), maximální zjištěná hodnota obsahu DON činila 892 μg/kg. Dva vzorky (tj. 2 % ze sledovaných 119 vzorků) přesáhly limit pro obsah ZEA ve výši 100 μg/kg, maximální zjištěná hodnota obsahu ZEA činila 165 μg/kg. Všechny vzorky by splnily navržený limit pro sumu obsahů T-2 a HT-2 toxinů ve výši 1000 μg/kg.

  • Název v anglickém jazyce

    Contamination of Czech oats by Fusarium mycotoxins

  • Popis výsledku anglicky

    In total, 119 oat samples harvested in the Czech Republic during 2007-2011 were analysed for the content of Fusarium mycotoxins. Most oat samples were positive in the content of HT-2 toxin, followed by NIV and T-2 toxin. Nivalenol was found at the highest concentrations from all mycotoxins analysed. All samples complied with the maximum limit for DON content in oats for food purposes (1750 μg/kg, according to Commission Regulation No. 1881/2006), the highest estimated DON value was 892 μg/kg. Two samples (2 % from 119 samples analysed) exceeded the maximum limit for ZEA (100 μg/kg), the highest estimated ZEA value was 165 μg/kg. All samples would comply with proposed limit for the sum of T-2 and HT-2 toxins (1000 μg/kg).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81060" target="_blank" >QH81060: Stanovení příčin a možností omezení nových rizik spojených s výskytem fuzáriových mykotoxinů a jejich vázané formy v obilovinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin

  • ISBN

    978-80-7427-117-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    48-52

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    20. 11. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku