The occurrence of the selected Fusarium mycotoxins in Czech malting barley, harvested in 2012–2017
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F19%3AN0000047" target="_blank" >RIV/60193697:_____/19:N0000047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=317_2018-CJFS" target="_blank" >https://www.agriculturejournals.cz/web/cjfs.htm?type=article&id=317_2018-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/317/2018-CJFS" target="_blank" >10.17221/317/2018-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The occurrence of the selected Fusarium mycotoxins in Czech malting barley, harvested in 2012–2017
Popis výsledku v původním jazyce
In 2012–2017, the occurrence of deoxynivalenol, zearalenone and T-2 toxin in 592 samples of malting barley from different regions of the Czech Republic was studied using the ELISA immunochemical method. On average, the total content of positive samples was 18.6% for deoxynivalenol (DON), 9.5% for zearalenone (ZEN) and 20.5% for T-2 toxin. The highest values measured were 917 μg/kg for DON (2012), 42 μg/kg for ZEN (2017) and 199 μg/kg for T-2 toxin (2013). The maximal DON and ZEN contents in cereals intended for food production are limited by the Commission Regulation (EC) No. 1881/2006, the EU limit from 2013 applies for the sum of T-2 and HT-2 toxins. Concentrations of any of the mycotoxins studied did not exceed the EU limit in any barley samples.
Název v anglickém jazyce
The occurrence of the selected Fusarium mycotoxins in Czech malting barley, harvested in 2012–2017
Popis výsledku anglicky
In 2012–2017, the occurrence of deoxynivalenol, zearalenone and T-2 toxin in 592 samples of malting barley from different regions of the Czech Republic was studied using the ELISA immunochemical method. On average, the total content of positive samples was 18.6% for deoxynivalenol (DON), 9.5% for zearalenone (ZEN) and 20.5% for T-2 toxin. The highest values measured were 917 μg/kg for DON (2012), 42 μg/kg for ZEN (2017) and 199 μg/kg for T-2 toxin (2013). The maximal DON and ZEN contents in cereals intended for food production are limited by the Commission Regulation (EC) No. 1881/2006, the EU limit from 2013 applies for the sum of T-2 and HT-2 toxins. Concentrations of any of the mycotoxins studied did not exceed the EU limit in any barley samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
1805-9317
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
439-445
Kód UT WoS článku
000505030300007
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85079342434