Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Natural contamination of Czech malting barley with mycotoxins in connection with climate variability

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F22%3AN0000029" target="_blank" >RIV/60193697:_____/22:N0000029 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26510/22:PU145500 RIV/62156489:43210/22:43921535

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713522003322" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713522003322</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109139" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2022.109139</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Natural contamination of Czech malting barley with mycotoxins in connection with climate variability

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ongoing climate change is affecting the geographical distribution of microscopic filamentous fungi and the mycotoxins they produce. In 2018–2020, the occurrence of the Fusarium mycotoxins deoxynivalenol, zearalenone, the sum of T-2 and HT-2 toxin, and ochratoxin A was monitored in a total of 450 samples of spring and winter malting barley from different regions of the Czech Republic. On average, the total contents of positive samples in the respective years were 40% for DON, 21% for ZEN and almost 79% for the sum of T-2, and HT-2 toxins. The ochratoxin A content was always below the detection limit except for three samples from the 2019 harvest. Mycotoxin levels were strongly affected by climate variability in the respective years. Very low concentrations of DON and ZEN were found in 2018–2019 with low rainfall and high temperatures. The highest level of contamination was found in the 2020 harvest, with 3.7% of samples exceeding the maximum level for DON and 2.2% for ZEN. The T-2 and HT-2 toxin levels increased year on year. This increasing contamination with T-2 and HT-2 toxins may indicate a change in the spectrum of fungal pathogens and their adaptation to new conditions.

  • Název v anglickém jazyce

    Natural contamination of Czech malting barley with mycotoxins in connection with climate variability

  • Popis výsledku anglicky

    Ongoing climate change is affecting the geographical distribution of microscopic filamentous fungi and the mycotoxins they produce. In 2018–2020, the occurrence of the Fusarium mycotoxins deoxynivalenol, zearalenone, the sum of T-2 and HT-2 toxin, and ochratoxin A was monitored in a total of 450 samples of spring and winter malting barley from different regions of the Czech Republic. On average, the total contents of positive samples in the respective years were 40% for DON, 21% for ZEN and almost 79% for the sum of T-2, and HT-2 toxins. The ochratoxin A content was always below the detection limit except for three samples from the 2019 harvest. Mycotoxin levels were strongly affected by climate variability in the respective years. Very low concentrations of DON and ZEN were found in 2018–2019 with low rainfall and high temperatures. The highest level of contamination was found in the 2020 harvest, with 3.7% of samples exceeding the maximum level for DON and 2.2% for ZEN. The T-2 and HT-2 toxin levels increased year on year. This increasing contamination with T-2 and HT-2 toxins may indicate a change in the spectrum of fungal pathogens and their adaptation to new conditions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Control

  • ISSN

    0956-7135

  • e-ISSN

    0956-7135

  • Svazek periodika

    140

  • Číslo periodika v rámci svazku

    October 2022

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    109139

  • Kód UT WoS článku

    000833384500007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85132395747