The occurrence of the selected fusarium mycotoxins in Czech malting barley
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60193697%3A_____%2F14%3A%230000972" target="_blank" >RIV/60193697:_____/14:#0000972 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/14:PU105677
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713513004799" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713513004799</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.09.033" target="_blank" >10.1016/j.foodcont.2013.09.033</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The occurrence of the selected fusarium mycotoxins in Czech malting barley
Popis výsledku v původním jazyce
In 2008?2011, the occurrence of deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZON), T-2 toxin (T-2), and HT-2 toxin (HT-2) was studied in 325 malting barley samples collected from various regions of the Czech Republic. The highest occurrence of fusarium mycotoxinswas recorded in crop 2009 (2213,5; 59,4 and 145,0 ?g/kg for DON, ZON and sumaT-2, HT-2, respectively). Only one measured value exceeded the maximum allowable limit for DON set by the European Union. The validated method of high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry was used for the analysis of the above mentioned toxins. Limits of detection were 1,5 ?g/kg for DON, ZON and HT-2 and 0,3 ?g/kg for T-2, the limits of quantification were 5,0 ?g/kg for DON, ZON and HT-2 and 1,0 ?g/kg for T-2.
Název v anglickém jazyce
The occurrence of the selected fusarium mycotoxins in Czech malting barley
Popis výsledku anglicky
In 2008?2011, the occurrence of deoxynivalenol (DON), zearalenone (ZON), T-2 toxin (T-2), and HT-2 toxin (HT-2) was studied in 325 malting barley samples collected from various regions of the Czech Republic. The highest occurrence of fusarium mycotoxinswas recorded in crop 2009 (2213,5; 59,4 and 145,0 ?g/kg for DON, ZON and sumaT-2, HT-2, respectively). Only one measured value exceeded the maximum allowable limit for DON set by the European Union. The validated method of high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry was used for the analysis of the above mentioned toxins. Limits of detection were 1,5 ?g/kg for DON, ZON and HT-2 and 0,3 ?g/kg for T-2, the limits of quantification were 5,0 ?g/kg for DON, ZON and HT-2 and 1,0 ?g/kg for T-2.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Control
ISSN
0956-7135
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
March 2014
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
93-98
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—