How can wheat landraces contribute to present breeding?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001072" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001072 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
How can wheat landraces contribute to present breeding?
Popis výsledku v původním jazyce
Two sets of winter wheat landraces and obsolete cultivars were studied in three-year field experiments. The higher spike productivity in modern cultivars is caused by an increased number of grains in a spikelet; TGW is similar. Landraces and old cvs. have a higher content of crude protein. The yields of four modern cultivars was by 51% higher than those in 31 landraces. Regression analysis proved strong response of modern cultivars to environment (b = 1.63) than in landraces (b = 0.87). In ladraces werefoud donors of earliness, winter hardiness, high crude protein content (up to 18%) and other quality characters. In 67 derived and selected HMW -glu lines 10 showed the crude protein content of 17.5% to 18.3%; Gluten index and Zeleny test varied from 28.5 to 54.0 and 36.8 to 61.7, respectively. High quality parametrs showed lines from the old cultivars Mindeszentpusztai (HUN), Szekacz 19 (HUN), Bartweizen linie a (AUT) and Viglašská červenoklasá (CZE).
Název v anglickém jazyce
How can wheat landraces contribute to present breeding?
Popis výsledku anglicky
Two sets of winter wheat landraces and obsolete cultivars were studied in three-year field experiments. The higher spike productivity in modern cultivars is caused by an increased number of grains in a spikelet; TGW is similar. Landraces and old cvs. have a higher content of crude protein. The yields of four modern cultivars was by 51% higher than those in 31 landraces. Regression analysis proved strong response of modern cultivars to environment (b = 1.63) than in landraces (b = 0.87). In ladraces werefoud donors of earliness, winter hardiness, high crude protein content (up to 18%) and other quality characters. In 67 derived and selected HMW -glu lines 10 showed the crude protein content of 17.5% to 18.3%; Gluten index and Zeleny test varied from 28.5 to 54.0 and 36.8 to 61.7, respectively. High quality parametrs showed lines from the old cultivars Mindeszentpusztai (HUN), Szekacz 19 (HUN), Bartweizen linie a (AUT) and Viglašská červenoklasá (CZE).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH72251" target="_blank" >QH72251: Nová genetická diversita pro aktuální potřeby šlechtění a pěstování pšenice a ječmene</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Genetics and Plant Breeding
ISSN
1212-1975
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
Spec. Iss.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000276684900018
EID výsledku v databázi Scopus
—