Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nový test patogenity pro spálu růžovitých rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001267" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001267 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/10:49152

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nový test patogenity pro spálu růžovitých rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vyvinout nový biologický test pro bakterii Erwinia amylovora, původce spály růžovitých rostlin. Potvrzení identity spálové bakterie v rostlinném vzorku se obvykle provádí testem patogenity na nezralých hruškách náchylné odrůdy hrušní. Tento test lze provádět pouze určitou část roku, kdy jsou nezralé plody dostupné v přírodě nebo krátkou dobu poté, jsou-li skladovány při teplotách 4-8 oC. Test patogenity na explantátových kulturách náchylné odrůdy hrušně není časově omezen a je srovnatelný s testem patogenity na nezralých hruškách. Proto ho doporučujeme pro rutinní využití v diagnostických laboratořích Státní rostlinolékařské správy a dalších pracovištích.

  • Název v anglickém jazyce

    New test patogenity for the causal agent of fire blight

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of work was the new bioassay for the causal agent of fire blight, bacterium Erwinia amylovora. The confirmation of bacterium identitiy in plant tissue is usually carried out in bioassay on immature pear fruits of susceptible variety. The use of pear bioassay is limited because immature fruits are available in nature for just a short period of time and also can only be stored at 4-8 oC. The new biological test using a plant tissue culture of susceptible pome-tree variety without limitation to a year seasion is comparable with bioassay on immature pear fruits. That is why we recommend it for routine use in diagnostic laboratories of the Plant Administration Service and other workplaces.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus