Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Weakness of the emmer wheat genetic resources and possibilities of its improvement for low-input and organic farming systems

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001412" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001412 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Weakness of the emmer wheat genetic resources and possibilities of its improvement for low-input and organic farming systems

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The results of research examination of six cultivars from the genetic resources of the gene bank in Prague are presented. Particular morphological, biological, economic and quality characteristics were examined in respect of a cultivar?s ideotype for theorganic farming system. The criteria should respect the principles of breeding of cultivars for the organic farming system and aimed at more frequent growing of the emmer wheat cultivars. Attention should be paid to the selection of cultivars having long and dense spikes. Tolerance to wheat diseases has also to be taken into consideration. A positive correlation would allow enhancement of spike productivity via the selection of cultivars which have a higher thousand grain weight, and total number and weight of grains in the spikes. In addition to the high protein content in grain, high wet gluten content and low starch content in grain should also be criteria for selection.

  • Název v anglickém jazyce

    Weakness of the emmer wheat genetic resources and possibilities of its improvement for low-input and organic farming systems

  • Popis výsledku anglicky

    The results of research examination of six cultivars from the genetic resources of the gene bank in Prague are presented. Particular morphological, biological, economic and quality characteristics were examined in respect of a cultivar?s ideotype for theorganic farming system. The criteria should respect the principles of breeding of cultivars for the organic farming system and aimed at more frequent growing of the emmer wheat cultivars. Attention should be paid to the selection of cultivars having long and dense spikes. Tolerance to wheat diseases has also to be taken into consideration. A positive correlation would allow enhancement of spike productivity via the selection of cultivars which have a higher thousand grain weight, and total number and weight of grains in the spikes. In addition to the high protein content in grain, high wet gluten content and low starch content in grain should also be criteria for selection.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Agriculture & Environment

  • ISSN

    1459-0255

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    8

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    FI - Finská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus