Technika quasi-izotermní teplotně modulované diferenční skenovací kalorimetrie pro detekci skelných přechodů ve vzrostných vrcholech rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001456" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001456 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technika quasi-izotermní teplotně modulované diferenční skenovací kalorimetrie pro detekci skelných přechodů ve vzrostných vrcholech rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na hodnocení termických charakteristik dormantní pupenů jabloní dvěma způsoby. Prvním způsobem je využití techniky quasi-izotermní modulované diferenční skenující kalorimetrie (QITMDSC), pomocí které lze odlišit endotermní pík odpovídající tání ledu od teploty skelného přechodu v pupenech jabloní. Druhým přístupem je zbavit se dehydratací přebytečné vody, která taje při ohřevu a maskuje skelný přechod. Získané výsledky svědčí o výhodném použití obou přístupů pro detekci skelných stavův pupenech jabloní.
Název v anglickém jazyce
Method of quasi-isothermal temperature modulated differential scanning calorimetry for glass transition detection in shoot tips of plants
Popis výsledku anglicky
This study was focused on evaluation of thermal characteristics of dormant apple buds. It was concluded firstly that glass transition and endothermic peak is possible to distinguish by QITMDSC. The second approach is dehydration to threshold of the watervolume level for non-formatting ice crystals at low temperatures. Obtained results suggest that the glassy state of plant shoot tips is possible to evaluate by QITMDSC to obtain the reversing heat capacity with their characteristic curves for glass transition and with discontinuity at thawing event. Both methods in combination is advantage to use for separation of glass transition and ice crystals thawing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
32. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7395-259-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Lísek u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—