Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technika quasi-izotermní teplotně modulované diferenční skenovací kalorimetrie pro detekci skelných přechodů ve vzrostných vrcholech rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001456" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001456 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technika quasi-izotermní teplotně modulované diferenční skenovací kalorimetrie pro detekci skelných přechodů ve vzrostných vrcholech rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce je zaměřena na hodnocení termických charakteristik dormantní pupenů jabloní dvěma způsoby. Prvním způsobem je využití techniky quasi-izotermní modulované diferenční skenující kalorimetrie (QITMDSC), pomocí které lze odlišit endotermní pík odpovídající tání ledu od teploty skelného přechodu v pupenech jabloní. Druhým přístupem je zbavit se dehydratací přebytečné vody, která taje při ohřevu a maskuje skelný přechod. Získané výsledky svědčí o výhodném použití obou přístupů pro detekci skelných stavův pupenech jabloní.

  • Název v anglickém jazyce

    Method of quasi-isothermal temperature modulated differential scanning calorimetry for glass transition detection in shoot tips of plants

  • Popis výsledku anglicky

    This study was focused on evaluation of thermal characteristics of dormant apple buds. It was concluded firstly that glass transition and endothermic peak is possible to distinguish by QITMDSC. The second approach is dehydration to threshold of the watervolume level for non-formatting ice crystals at low temperatures. Obtained results suggest that the glassy state of plant shoot tips is possible to evaluate by QITMDSC to obtain the reversing heat capacity with their characteristic curves for glass transition and with discontinuity at thawing event. Both methods in combination is advantage to use for separation of glass transition and ice crystals thawing.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    32. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7395-259-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Lísek u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku