Stav vody v rostlinách v nízkých a ultranízkých teplotách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A1070" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:1070 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Water state in plants at low and ultra-low temperatures
Popis výsledku v původním jazyce
Water can be found in five states at low and ultra-low temperatures: as liquid (supercooled water), in liquid solution (above freezing point depression), as solid (ice crystals), as glass (liquid with properties of solid or solid with properties of liquid below glass transition temperature) and as vapour. Only three states of water are the most important for plant survival at low and ultra-low temperatures: supercooling, ice crystals and glass formation. Supercooling is metastable state of water in plant cells under which liquid remains unfrozen below the thermodynamic melting point. Supercooling depends on sample size, cooling/ warming rates, intrinsic ice nucleation agens and lack of barriers to ice nucleation. The ice formation and ice crystal growth depend on phase transition ? liquid to solid. The ice formation in plant tissues is influenced by plant hardening. During hardening at low temperatures there are several changes of physiological characteristics, for example tissue water
Název v anglickém jazyce
Water state in plants at low and ultra-low temperatures
Popis výsledku anglicky
Water can be found in five states at low and ultra-low temperatures: as liquid (supercooled water), in liquid solution (above freezing point depression), as solid (ice crystals), as glass (liquid with properties of solid or solid with properties of liquid below glass transition temperature) and as vapour. Only three states of water are the most important for plant survival at low and ultra-low temperatures: supercooling, ice crystals and glass formation. Supercooling is metastable state of water in plant cells under which liquid remains unfrozen below the thermodynamic melting point. Supercooling depends on sample size, cooling/ warming rates, intrinsic ice nucleation agens and lack of barriers to ice nucleation. The ice formation and ice crystal growth depend on phase transition ? liquid to solid. The ice formation in plant tissues is influenced by plant hardening. During hardening at low temperatures there are several changes of physiological characteristics, for example tissue water
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA522%2F01%2F1399" target="_blank" >GA522/01/1399: Termodynamická analýza stavu vody v rostlinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
CryoLetters
ISSN
0143-2044
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
412-412
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—