Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004726" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004726 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Voda je základní složkou živých organismů a podmínkou jejich života, ale zároveň může být příčinou jejich poškození při působení teploty pod bodem mrazu. O tom zda dojde při mrazu k poškození rostlin, z velké části rozhoduje skutečnost, zda dojde v pletivech k tvorbě ledových krystalů a na jejich lokalizaci. Tvorbu ledových krystalů lze omezit otužováním rostlin, které vede k poklesu bodu mrznutí. V případě velké dehydratace rostlin během jejich otužování je možné se krystalizaci vody vyhnout úplně a dosáhnout skelného stavu. Tyto procesy jsou základem metod kryoprezervace, které umožňují dlouhodobé uchování živých organismů v teplotách kapalného dusíku po velmi dlouhou dobu beze změn spojených se stárnutím či poškozením.
Název v anglickém jazyce
Influence of water on plant freezing and cryopreservation
Popis výsledku anglicky
Water is an essential component of living organisms and of their living conditions, but it can cause their damage when the temperature drops below freezing. Frost damage of plants depends on the occurrence of ice crystals and of their location in the tissues. The formation of ice crystals can be reduced by cold hardening, which leads to a decrease in their freezing temperature. High dehydration of plants during cold hardening can result in the elimination of ice crystallization and in the achievement of a glassy state. These processes are a prerequisite of cryopreservation methods that allow long-term storage of living organisms in liquid nitrogen temperatures for a very long time without changes related to aging or damage.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
40. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7560-142-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
143-146
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Kutná Hora
Datum konání akce
1. 1. 2018
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—