Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004726" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004726 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vody na mrznutí a kryoprezervaci rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Voda je základní složkou živých organismů a podmínkou jejich života, ale zároveň může být příčinou jejich poškození při působení teploty pod bodem mrazu. O tom zda dojde při mrazu k poškození rostlin, z velké části rozhoduje skutečnost, zda dojde v pletivech k tvorbě ledových krystalů a na jejich lokalizaci. Tvorbu ledových krystalů lze omezit otužováním rostlin, které vede k poklesu bodu mrznutí. V případě velké dehydratace rostlin během jejich otužování je možné se krystalizaci vody vyhnout úplně a dosáhnout skelného stavu. Tyto procesy jsou základem metod kryoprezervace, které umožňují dlouhodobé uchování živých organismů v teplotách kapalného dusíku po velmi dlouhou dobu beze změn spojených se stárnutím či poškozením.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of water on plant freezing and cryopreservation

  • Popis výsledku anglicky

    Water is an essential component of living organisms and of their living conditions, but it can cause their damage when the temperature drops below freezing. Frost damage of plants depends on the occurrence of ice crystals and of their location in the tissues. The formation of ice crystals can be reduced by cold hardening, which leads to a decrease in their freezing temperature. High dehydration of plants during cold hardening can result in the elimination of ice crystallization and in the achievement of a glassy state. These processes are a prerequisite of cryopreservation methods that allow long-term storage of living organisms in liquid nitrogen temperatures for a very long time without changes related to aging or damage.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    40. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7560-142-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    143-146

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Kutná Hora

  • Datum konání akce

    1. 1. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku