Využití sacharosy pro kryoprezervaci rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001607" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001607 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití sacharosy pro kryoprezervaci rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Kryoprezervace rostlin je metodou, která umožňuje uchovat rostlinný materiál v životaschopném stavu při teplotách tekutého dusíku. Některé postupy využívají speciální kryoprotektivní roztoky, které umožní vznik a zachování skelného stavu v rostlinném materiálu. Sacharosa je látkou, která je součástí bazálního metabolismu rostlin a zároveň významnou složkou řady kryoprotektivních roztoků.
Název v anglickém jazyce
Sucrose utilization for plant cryopreservation
Popis výsledku anglicky
Plants can be stored without damage in glassy state at ultra- low temperature. Cryoprotectant solutions help them withstand low temperature influence. Thermal characteristics of sucrose, glucose and Plant Vitrification Solution 3 (PVS3) were measured bydifferential scanning calorimeter (DSC). All solutions at high concentration />0.6 (w/w)/ had acceptable cryoprotective characteristics. These solutions allowed glassy state and limited water crystallization in both, cooling and warming cycles. The highest temperature (-42.2 oC) of glass transition was detected in 0.78 (w/w) sucrose solution.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BJ - Termodynamika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OC08062" target="_blank" >OC08062: Termická analýza ? nástroj pro zvýšení efektivity kryoprezervace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
32. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7395-259-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Lísek u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—