Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití sacharosy pro kryoprezervaci rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001607" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001607 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití sacharosy pro kryoprezervaci rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kryoprezervace rostlin je metodou, která umožňuje uchovat rostlinný materiál v životaschopném stavu při teplotách tekutého dusíku. Některé postupy využívají speciální kryoprotektivní roztoky, které umožní vznik a zachování skelného stavu v rostlinném materiálu. Sacharosa je látkou, která je součástí bazálního metabolismu rostlin a zároveň významnou složkou řady kryoprotektivních roztoků.

  • Název v anglickém jazyce

    Sucrose utilization for plant cryopreservation

  • Popis výsledku anglicky

    Plants can be stored without damage in glassy state at ultra- low temperature. Cryoprotectant solutions help them withstand low temperature influence. Thermal characteristics of sucrose, glucose and Plant Vitrification Solution 3 (PVS3) were measured bydifferential scanning calorimeter (DSC). All solutions at high concentration />0.6 (w/w)/ had acceptable cryoprotective characteristics. These solutions allowed glassy state and limited water crystallization in both, cooling and warming cycles. The highest temperature (-42.2 oC) of glass transition was detected in 0.78 (w/w) sucrose solution.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    BJ - Termodynamika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/OC08062" target="_blank" >OC08062: Termická analýza ? nástroj pro zvýšení efektivity kryoprezervace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    32. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář

  • ISBN

    978-80-7395-259-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Lísek u Bystřice nad Pernštejnem

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku