First Occurrence of Fire Blight on Apricot (Prunus armeniaca) in Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001809" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001809 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
First Occurrence of Fire Blight on Apricot (Prunus armeniaca) in Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
During June 2007, an intensive bacterial attack was observed on young shoots of an apricot tree. Symptoms of a bacterial disease developed at 42% of young shoots on five-year-old apricot tree cultivar Veharda (Prunus armeniaca). Samples of the leaves with symptoms were macerated and then the isolation using sucrose nutrient agar and King?s B was carried out. After 24 hours of incubation in 27°C, morphologically similar bacteria to E. amylovora were detected (M/07/01). Determination by diagnostic methodsconfirmed presence of bacteria E. amylovora. The isolate showed typical colony morphology on King?s B (KB) and CCT media. The pathogenity test was carried on immature pear fruits. The positive hypersensitivity test was induced on tobacco leaves (Nicotiana tabacum L. cv. Burley SH). The Biolog GN2 MicroPlateTM System and Sherlock ? Microbial Identification System were used to identify of the isolated bacteria. This is a first record of a natural outbreak of fire blight symptoms in Czech
Název v anglickém jazyce
First Occurrence of Fire Blight on Apricot (Prunus armeniaca) in Czech Republic
Popis výsledku anglicky
During June 2007, an intensive bacterial attack was observed on young shoots of an apricot tree. Symptoms of a bacterial disease developed at 42% of young shoots on five-year-old apricot tree cultivar Veharda (Prunus armeniaca). Samples of the leaves with symptoms were macerated and then the isolation using sucrose nutrient agar and King?s B was carried out. After 24 hours of incubation in 27°C, morphologically similar bacteria to E. amylovora were detected (M/07/01). Determination by diagnostic methodsconfirmed presence of bacteria E. amylovora. The isolate showed typical colony morphology on King?s B (KB) and CCT media. The pathogenity test was carried on immature pear fruits. The positive hypersensitivity test was induced on tobacco leaves (Nicotiana tabacum L. cv. Burley SH). The Biolog GN2 MicroPlateTM System and Sherlock ? Microbial Identification System were used to identify of the isolated bacteria. This is a first record of a natural outbreak of fire blight symptoms in Czech
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91148" target="_blank" >QH91148: Výzkum stupně odolnosti lokálních odrůd jádrovin ke spále růžovitých a zefektivnění testování využitím biotechnologických metod.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Horticulturae
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
896
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
289-292
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—