In Vitro Evaluation of Cultivar Resistance to Fire Blight
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F14%3A%230000584" target="_blank" >RIV/25271121:_____/14:#0000584 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
In Vitro Evaluation of Cultivar Resistance to Fire Blight
Popis výsledku v původním jazyce
Pear (Pyrus communis L.) is a globally important vegetative propagated fruit species, which is widely cultivated in Central Europe. Unfortunately field grown trees and trees in nurseries are affected by many pathogens. Especially fire blight, which is highly destructive and increasingly important contagious disease caused by bacteria Erwinia amylovora, is a serious threat for commercial production of pears. During the last four decades, pathogen has spread throughout Europe including the Czech Republic.The aim of the present study was to. test the level of resistance of eight selected pear cultivars against E. amylovora in in vitro culture conditions. Pear cultivars in in vitro culture conditions were tested on MS medium with 1 mg/L IBA (indole-3-butyric acid) and 0.1 mg/L BAP (6-benzylaminopurine). The isolate of E. amylovora (Ea 8/95) with stable virulence was used in this study. After careful removal of 3 mm of the shoot apex with scissors, a bacterial suspension at 106 CFU/ml was
Název v anglickém jazyce
In Vitro Evaluation of Cultivar Resistance to Fire Blight
Popis výsledku anglicky
Pear (Pyrus communis L.) is a globally important vegetative propagated fruit species, which is widely cultivated in Central Europe. Unfortunately field grown trees and trees in nurseries are affected by many pathogens. Especially fire blight, which is highly destructive and increasingly important contagious disease caused by bacteria Erwinia amylovora, is a serious threat for commercial production of pears. During the last four decades, pathogen has spread throughout Europe including the Czech Republic.The aim of the present study was to. test the level of resistance of eight selected pear cultivars against E. amylovora in in vitro culture conditions. Pear cultivars in in vitro culture conditions were tested on MS medium with 1 mg/L IBA (indole-3-butyric acid) and 0.1 mg/L BAP (6-benzylaminopurine). The isolate of E. amylovora (Ea 8/95) with stable virulence was used in this study. After careful removal of 3 mm of the shoot apex with scissors, a bacterial suspension at 106 CFU/ml was
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91148" target="_blank" >QH91148: Výzkum stupně odolnosti lokálních odrůd jádrovin ke spále růžovitých a zefektivnění testování využitím biotechnologických metod.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae
ISBN
9789462610460
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
259-262
Název nakladatele
ISHS
Místo vydání
Leuven
Místo konání akce
Zürich, Switzerland
Datum konání akce
2. 7. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—