Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In Vitro Evaluation of Cultivar Resistance to Fire Blight

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F14%3A%230000584" target="_blank" >RIV/25271121:_____/14:#0000584 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In Vitro Evaluation of Cultivar Resistance to Fire Blight

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pear (Pyrus communis L.) is a globally important vegetative propagated fruit species, which is widely cultivated in Central Europe. Unfortunately field grown trees and trees in nurseries are affected by many pathogens. Especially fire blight, which is highly destructive and increasingly important contagious disease caused by bacteria Erwinia amylovora, is a serious threat for commercial production of pears. During the last four decades, pathogen has spread throughout Europe including the Czech Republic.The aim of the present study was to. test the level of resistance of eight selected pear cultivars against E. amylovora in in vitro culture conditions. Pear cultivars in in vitro culture conditions were tested on MS medium with 1 mg/L IBA (indole-3-butyric acid) and 0.1 mg/L BAP (6-benzylaminopurine). The isolate of E. amylovora (Ea 8/95) with stable virulence was used in this study. After careful removal of 3 mm of the shoot apex with scissors, a bacterial suspension at 106 CFU/ml was

  • Název v anglickém jazyce

    In Vitro Evaluation of Cultivar Resistance to Fire Blight

  • Popis výsledku anglicky

    Pear (Pyrus communis L.) is a globally important vegetative propagated fruit species, which is widely cultivated in Central Europe. Unfortunately field grown trees and trees in nurseries are affected by many pathogens. Especially fire blight, which is highly destructive and increasingly important contagious disease caused by bacteria Erwinia amylovora, is a serious threat for commercial production of pears. During the last four decades, pathogen has spread throughout Europe including the Czech Republic.The aim of the present study was to. test the level of resistance of eight selected pear cultivars against E. amylovora in in vitro culture conditions. Pear cultivars in in vitro culture conditions were tested on MS medium with 1 mg/L IBA (indole-3-butyric acid) and 0.1 mg/L BAP (6-benzylaminopurine). The isolate of E. amylovora (Ea 8/95) with stable virulence was used in this study. After careful removal of 3 mm of the shoot apex with scissors, a bacterial suspension at 106 CFU/ml was

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH91148" target="_blank" >QH91148: Výzkum stupně odolnosti lokálních odrůd jádrovin ke spále růžovitých a zefektivnění testování využitím biotechnologických metod.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Horticulturae

  • ISBN

    9789462610460

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    259-262

  • Název nakladatele

    ISHS

  • Místo vydání

    Leuven

  • Místo konání akce

    Zürich, Switzerland

  • Datum konání akce

    2. 7. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku