Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika detekce vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002194" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002194 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-096-3.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-096-3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika detekce vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato metodika byla vypracována pracovníky Národní Referenční laboratoře pro identifikaci GMO a DNA fingerprinting a je určena kontrolním laboratořím státní správy a privátním laboratořím, které provádějí analýzy potravin či krmiv z různých rostlinných matric. Metoda může být rovněž využita jako výchozí bod pro kvantifikaci GM hrachu v analyzovaném vzorku. Metodika popisuje detekci vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR a real-time PCR s využitím nově vyvinutých specifických primerů. Podstatou zkoušky je zjistit ve vzorku přítomnost nukleotidové sekvence specifické pro lektin, vnitřní gen hrachu setého. Vzhledem k tomu, že v řadě matric je DNA poškozena výrobními postupy, využívá se amplifikace krátkého úseku DNA. Po amplifikaci cílové DNA metodou PCR následuje elektroforetická separace PCR produktů v agarózovém gelu. V transiluminátoru se poté v UV světle vizualizuje hledaný PCR produkt v podobě proužku svítícího na gelu v předem určené pozici. Nově vyvinuté primery byly rovně

  • Název v anglickém jazyce

    PCR based assay for detection garden pea lec gene

  • Popis výsledku anglicky

    The method was developed and verified by staff of National reference laboratory for GMO identification and DNA fingerprinting suited for governmental control laboratories and private laboratories that analyze food and feed derived from various plant matrices. Method can be applied for quantification of GM pea in a sample, when reference gene is used as a standard. The method describe internal garden pea specific gene, lektin in this case, detection using PCR and real-time PCR. The general principle of the assay relies on lektin specific sequence presence that represents a species specific gene of garden pea. In many matrices DNA is damaged so amplification of short stretches of DNA is used. After amplification of target exploiting newly developer species specific gene primers PCR products are separated by electrophoresis in agarose gel. Resulting band is visualized by UV light and its position is compare with size standard. Alternatively, real-time PCR and ABI platform in combination w

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Vývoj a aplikace nových efektivních postupů pro kontrolu kvality produktů zemědělské v řetězci prvovýroba a posouzení bezpečnosti potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-096-3

  • Číslo předpisu

    MZe 2/2012

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č.j. 2/2012 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydává Ministerstvo zemědělství Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s Ing. Jiřím Uhrem, Nad Lesíkem 2184/7, 160 00 Praha 6IČ: 66433789 dne 5.4.2012 Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Odpovědná osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Aleš Vráblík, kontakt e-mail: ovesna@vurv.cz, tel. 233022424

  • Ekonomické parametry

    Náklady na zavedení metody se pohybují v rozmezí 15-20 tis. Kč v závislosti na možnostech příslušné laboratoře. Předpokládaný zisk z každé provedené analýzy bude 500 Kč. Za současné situace je kompletní cena jedné analýzy 5000 Kč.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství České republiky, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy