Metodika detekce vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002194" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002194 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-096-3.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-096-3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika detekce vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Tato metodika byla vypracována pracovníky Národní Referenční laboratoře pro identifikaci GMO a DNA fingerprinting a je určena kontrolním laboratořím státní správy a privátním laboratořím, které provádějí analýzy potravin či krmiv z různých rostlinných matric. Metoda může být rovněž využita jako výchozí bod pro kvantifikaci GM hrachu v analyzovaném vzorku. Metodika popisuje detekci vnitřního genu hrachu setého lektinu pomocí PCR a real-time PCR s využitím nově vyvinutých specifických primerů. Podstatou zkoušky je zjistit ve vzorku přítomnost nukleotidové sekvence specifické pro lektin, vnitřní gen hrachu setého. Vzhledem k tomu, že v řadě matric je DNA poškozena výrobními postupy, využívá se amplifikace krátkého úseku DNA. Po amplifikaci cílové DNA metodou PCR následuje elektroforetická separace PCR produktů v agarózovém gelu. V transiluminátoru se poté v UV světle vizualizuje hledaný PCR produkt v podobě proužku svítícího na gelu v předem určené pozici. Nově vyvinuté primery byly rovně
Název v anglickém jazyce
PCR based assay for detection garden pea lec gene
Popis výsledku anglicky
The method was developed and verified by staff of National reference laboratory for GMO identification and DNA fingerprinting suited for governmental control laboratories and private laboratories that analyze food and feed derived from various plant matrices. Method can be applied for quantification of GM pea in a sample, when reference gene is used as a standard. The method describe internal garden pea specific gene, lektin in this case, detection using PCR and real-time PCR. The general principle of the assay relies on lektin specific sequence presence that represents a species specific gene of garden pea. In many matrices DNA is damaged so amplification of short stretches of DNA is used. After amplification of target exploiting newly developer species specific gene primers PCR products are separated by electrophoresis in agarose gel. Resulting band is visualized by UV light and its position is compare with size standard. Alternatively, real-time PCR and ABI platform in combination w
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B267" target="_blank" >QI101B267: Vývoj a aplikace nových efektivních postupů pro kontrolu kvality produktů zemědělské v řetězci prvovýroba a posouzení bezpečnosti potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-096-3
Číslo předpisu
MZe 2/2012
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. 2/2012 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydává Ministerstvo zemědělství Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s Ing. Jiřím Uhrem, Nad Lesíkem 2184/7, 160 00 Praha 6IČ: 66433789 dne 5.4.2012 Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Odpovědná osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Aleš Vráblík, kontakt e-mail: ovesna@vurv.cz, tel. 233022424
Ekonomické parametry
Náklady na zavedení metody se pohybují v rozmezí 15-20 tis. Kč v závislosti na možnostech příslušné laboratoře. Předpokládaný zisk z každé provedené analýzy bude 500 Kč. Za současné situace je kompletní cena jedné analýzy 5000 Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky, Úsek potravinářských výrob - Úřad pro potraviny, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy