Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002223" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002223 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/12:43884502

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci se srovnávají tři provenience osiva: ekologické, konvenční nemořené a 2 provenience farmářského osiva u pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), ječmene setého (Hordeum vulgare L.), ovsa pluchatého (Avena sativa L.) a nahého (Avena nuda L.). Z výsledků vyplývá, že rozměry semen, embryí u jednotlivých proveniencí jsou prakticky stejné. Fyziologické vlastnosti semen se však liší. Provenience evidentně ovlivňuje chemické složení a aktivitu enzymů, jak dokazují změny v klíčivosti, rychlosti klíčení, obsahu sušiny, obsahu vody velikosti embrya a jeho částí včetně délky zárodečných kořenů. Výsledky potvrdily potřebu preferovat především ekologické certifikované osivo.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of cereals seed provenance on the basic seed traits

  • Popis výsledku anglicky

    Presented work compares three seed provenance: organic, conventional untreated and two provenances of farmer's seed of bread wheat (Triticum aestivum L.), emmer wheat (Triticum dicoccum Schrank), barley (Hordeum vulgare L.), oat (Avena sativa L.) and naked oat (Avena nuda L.). The results confirmed the importance of seed provenance and emphasize the need to prefer certified seeds in plant production. The results show, that the seeds and embryos of different provenance have almost the same dimensions andsize but the different physiological characteristics of seeds were obtained. Provenance affects chemical composition and enzyme activity, as showed changes in germination, vigour, content of seed dry matter and water, size of embryonic roots .

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    18-20

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus