Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002223" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002223 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/12:43884502
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv původu osiva jarních obilnin na vybrané vlastnosti semen
Popis výsledku v původním jazyce
V práci se srovnávají tři provenience osiva: ekologické, konvenční nemořené a 2 provenience farmářského osiva u pšenice seté (Triticum aestivum L.), pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank), ječmene setého (Hordeum vulgare L.), ovsa pluchatého (Avena sativa L.) a nahého (Avena nuda L.). Z výsledků vyplývá, že rozměry semen, embryí u jednotlivých proveniencí jsou prakticky stejné. Fyziologické vlastnosti semen se však liší. Provenience evidentně ovlivňuje chemické složení a aktivitu enzymů, jak dokazují změny v klíčivosti, rychlosti klíčení, obsahu sušiny, obsahu vody velikosti embrya a jeho částí včetně délky zárodečných kořenů. Výsledky potvrdily potřebu preferovat především ekologické certifikované osivo.
Název v anglickém jazyce
Influence of cereals seed provenance on the basic seed traits
Popis výsledku anglicky
Presented work compares three seed provenance: organic, conventional untreated and two provenances of farmer's seed of bread wheat (Triticum aestivum L.), emmer wheat (Triticum dicoccum Schrank), barley (Hordeum vulgare L.), oat (Avena sativa L.) and naked oat (Avena nuda L.). The results confirmed the importance of seed provenance and emphasize the need to prefer certified seeds in plant production. The results show, that the seeds and embryos of different provenance have almost the same dimensions andsize but the different physiological characteristics of seeds were obtained. Provenance affects chemical composition and enzyme activity, as showed changes in germination, vigour, content of seed dry matter and water, size of embryonic roots .
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
18-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—