Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inportance of the Cereal Seed Grain Provenance

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886256" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886256 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Inportance of the Cereal Seed Grain Provenance

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study compares organic and conventional seeds of various spring cereal cultivars - bread wheat (Triticum aestivum L.), barley (Hordeum vulgare L.), hulled and naked oat (Avena sativa L., A. nuda L.) with four different seed provenances: certified organic, conventional untreated and two levels of farmer's seed. The analysis of basic seed traits as germinability, and vitality were carried out. In addition, the length of germinal roots and their volume as well as dry matter weight were measured also.The germinability and vitality of the certificated organic seed as well as the conventional seed gained significantly higher values on average, while the average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences were obtained in the traits of the root system at flowering. The rapidity of water uptake and water utilisation was highest in certified organic seeds. A high uptake of water was also identified in farmer seed with low quality (= low weight of seeds). The resul

  • Název v anglickém jazyce

    Inportance of the Cereal Seed Grain Provenance

  • Popis výsledku anglicky

    This study compares organic and conventional seeds of various spring cereal cultivars - bread wheat (Triticum aestivum L.), barley (Hordeum vulgare L.), hulled and naked oat (Avena sativa L., A. nuda L.) with four different seed provenances: certified organic, conventional untreated and two levels of farmer's seed. The analysis of basic seed traits as germinability, and vitality were carried out. In addition, the length of germinal roots and their volume as well as dry matter weight were measured also.The germinability and vitality of the certificated organic seed as well as the conventional seed gained significantly higher values on average, while the average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences were obtained in the traits of the root system at flowering. The rapidity of water uptake and water utilisation was highest in certified organic seeds. A high uptake of water was also identified in farmer seed with low quality (= low weight of seeds). The resul

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food, Agriculture & Environment

  • ISSN

    1459-0255

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3,4

  • Stát vydavatele periodika

    FI - Finská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    679-683

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus