Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv u obilnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001705" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001705 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv u obilnin
Popis výsledku v původním jazyce
V předkládané práci se srovnávají ekologická a konvenční osiva devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté-T.sativum L. a dvouzrnky T.dicoccum Schrank, ječmene, H.Sativum Schrank a ovsa A.Sativa L.) různého původu. Celková klíčivost a vitalita certifikovaného ekologického i konvenčního osiva dosáhla v průměru výrazně vyšších hodnot, zatímco průměrné hodnoty farmářského lepšího a horšího osiva byly nižší. Podobné byly výsledky s parametry kořenů.Rozdíly byly zjištěny rovněž u délky zárodečných kořínků, jejich objemu a hmotnosti jejich sušiny. Tyto rozdíly byly měřitelné i u kořenů v době kvetení rostlin Použití certifikovaného osiva má tedy za následek vyšší kvalitu filiální generace, při porovnání s farmářským osivem. Rychlost příjmu vody a efektivnostjejího využití byla největší u certifikovaného osiva .Vysoké hodnoty byly získány též u farmářského horšího osiva (nízká hmotnost semen, propustnější povrch obilek). Pokusy s klíčením v PEG 6000 neukázaly výrazné rozdíly.
Název v anglickém jazyce
Comparison of farmers and certified seeds
Popis výsledku anglicky
Presented study compares ecological and conventional seeds of 9 various spring cereal cultivars (bread and emmer wheat, T.sativum L. and T.dicoccum Schrank, barley H.Sativum Schrank and oat A.Sativa L) with four different provenances. The germinability and vitality of the certificated ecological as well as conventional seed gained significantly higher values on average, while average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences were obtained in traits of the root system at flowering. Rapidity of water uptake and water utilisation was highest in cerificated seeds. High uptake of water was also obtained in farmer seed with low quality (low weight of seeds!). In comparison the sprouting energy in PEG 6000 any differences were obtained.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Osivo a sadba 2011
ISBN
978-80-213-2153-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
50-55
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000290558400007