Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv u obilnin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001705" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001705 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv u obilnin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V předkládané práci se srovnávají ekologická a konvenční osiva devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté-T.sativum L. a dvouzrnky T.dicoccum Schrank, ječmene, H.Sativum Schrank a ovsa A.Sativa L.) různého původu. Celková klíčivost a vitalita certifikovaného ekologického i konvenčního osiva dosáhla v průměru výrazně vyšších hodnot, zatímco průměrné hodnoty farmářského lepšího a horšího osiva byly nižší. Podobné byly výsledky s parametry kořenů.Rozdíly byly zjištěny rovněž u délky zárodečných kořínků, jejich objemu a hmotnosti jejich sušiny. Tyto rozdíly byly měřitelné i u kořenů v době kvetení rostlin Použití certifikovaného osiva má tedy za následek vyšší kvalitu filiální generace, při porovnání s farmářským osivem. Rychlost příjmu vody a efektivnostjejího využití byla největší u certifikovaného osiva .Vysoké hodnoty byly získány též u farmářského horšího osiva (nízká hmotnost semen, propustnější povrch obilek). Pokusy s klíčením v PEG 6000 neukázaly výrazné rozdíly.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of farmers and certified seeds

  • Popis výsledku anglicky

    Presented study compares ecological and conventional seeds of 9 various spring cereal cultivars (bread and emmer wheat, T.sativum L. and T.dicoccum Schrank, barley H.Sativum Schrank and oat A.Sativa L) with four different provenances. The germinability and vitality of the certificated ecological as well as conventional seed gained significantly higher values on average, while average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences were obtained in traits of the root system at flowering. Rapidity of water uptake and water utilisation was highest in cerificated seeds. High uptake of water was also obtained in farmer seed with low quality (low weight of seeds!). In comparison the sprouting energy in PEG 6000 any differences were obtained.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Osivo a sadba 2011

  • ISBN

    978-80-213-2153-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    50-55

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000290558400007